Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 18,81 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Hedge funds έχουν ήδη στοιχηματίσει 39 δισ. ευρώ στην κατάρρευση της Ιταλίας!


Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 - Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% στην Ιταλία

Τα hedge funds έχουν βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Ρώμη και την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αυτόν τον μήνα, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Η βιασύνη των επενδυτών να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τις περικοπές προμήθειας της Ρωσίας και το έντονο πολιτικό κλίμα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επισημαίνουν οι Financial Times.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη [χώρα] όσον αφορά το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και υπάρχει πολιτική αναταραχή», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία περίπου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σορτάρει 10ετή ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Μια περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που εγκαινιάστηκε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε. Οι πρόωρες εκλογές έχουν οριστεί τώρα για τον Σεπτέμβριο, με την ακροδεξιά Γ. Μελόνι να θεωρείται φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Την Τετάρτη, ο Ντράγκι κάλεσε τα κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν ήδη πέσει τις τελευταίες εβδομάδες. Η (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση του 10ετούς χρέους της Ιταλίας έχει αυξηθεί στο 3,7%, ωθώντας τη διαφορά με τα αντίστοιχα γερμανικά στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 ποσοστιαίες μονάδες στην αρχή του έτους.

Μεγάλο αγκάθι η πολιτική αβεβαιότητα

Οι θέσεις έναντι του ιταλικού χρέους ήταν προηγουμένως ένα εξαιρετικά επικερδές trading για τα hedge funds λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής αβεβαιότητας και των φόβων για τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα.Το 2018, καθώς οι αγορές ανησυχούσαν για το αν μια κυβέρνηση συνασπισμού θα πρόσθετε τα επίπεδα χρέους και θα χαλαρώσει τους δεσμούς με την ΕΕ, τα hedge funds αύξησαν τα στοιχήματά τους στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση, με τον συνιδρυτή της Brevan Howard, Alan Howard, μεταξύ αυτών να επωφελούνται.

Ωστόσο, τα στοιχήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό της συνολικής έκδοσης ομολόγων, έχουν πλέον ξεπεράσει τα επίπεδα του 2018 ως ένδειξη του πού πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα κινηθούν οι αποδόσεις.

Ορισμένοι βέβαια παραμένουν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα περιορίσει τις ανόδους των αποδόσεων.

Το νέο εργαλείο σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης από το να ανέβει πολύ.

«Μου φαίνεται [είναι] σαν να παίζεις ένα παιχνίδι με την ΕΚΤ», δήλωσε ο Decio Nascimento, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Norbury Partners, ο οποίος αποφεύγει τις short θέσεις.

Ωστόσο, ο Dowding της BlueBay υποστηρίζει ότι το TPI είναι ελάχιστα αποτρεπτικό για την τοποθέτηση ενός πτωτικού στοιχήματος.

«[Η ΕΚΤ] δεν μπορεί απλώς να αγοράσει την Ιταλία», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως σήμα ότι η τράπεζα θα παράσχει υποστήριξη σε χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικούς περιορισμούς.