Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

DBRS: Πρέπει να παραταθεί ο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια λόγω πληθωρισμού


Την παράταση του προγράμματος πέραν του Οκτωβρίου συνιστά ο οίκος αξιολόγησης, λόγω και των επιπτώσεων από τις πολεμικές επιχειρήσεις και την εκτίναξη του πληθωρισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στην εκτίμηση ότι λόγω και των έκτακτων συνθηκών στις αγορές, το πρόγραμμα Ηρακλής για τα τραπεζικά κόκκινα δάνεια θα πρέπει να παραταθεί και μετά τον Οκτώβριο, προχωρά η DBRS

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ανακεφαλαιοποιήθηκαν.

Η ευθύνη για τη διαχείριση των ΜΕΔ μεταβιβάστηκε στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων που ιδρύθηκαν και η διαχείρισή τους μόλις ξεκίνησε και θα πάρει χρόνο. Δεδομένου του ιδιωτικού χαρακτήρα των συναλλαγών, δεν υπάρχει ορατότητα ως προς την απόδοσή τους μέχρι σήμερα και σύγκριση των ανακτήσεων με τα αρχικά business plans.

Οι εισροές περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαρθρωτικά ταμεία που αναμένονται τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τόσο την ποιότητα ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και την εξέλιξη των υφιστάμενων ΜΕΔ.

Από την άλλη πλευρά, βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις στις τιμές (που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις διαταραχές στην προσφορά), που εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ασκούν αυξημένες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η πίεση στις τιμές και ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεται με τα προγράμματα προστασίας των καταναλωτών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης όσον αφορά στον σχηματισμό νέων NPL και στη διαχείριση των υφιστάμενων κόκκινων δανείων. 

Το πρόγραμμα Ηρακλής λήγει τον Οκτώβριο του 2022. Υπάρχουν φήμες ότι το αντίστοιχο ιταλικό πρόγραμμα ενδέχεται να παραταθεί περαιτέρω με αυστηρότερους όρους, όπως υψηλότερο όριο αξιολόγησης και μειωμένες κρατικές εγγυήσεις. Δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη γνώμη μας, ίσως είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως ο Ηρακλής κατά την προγραμματισμένη λήξη του τον Οκτώβριο του 2022, καταλήγει ο οίκος.