Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

CRIF-CEO: Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος το β΄ τρίμηνο


Ο δείκτης μεταξύ των CEOs σημείωσε νέα πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου - Σχεδόν το 1/3 δήλωσαν ότι θα υπάρξει θετική επίδραση στην οικονομία από την ανακοίνωση εξόδου από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας - Τι είπαν για τις τιμές ενέργειας

Στις 136 μονάδες μειώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 2ο τρίμηνο του 2022, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22/6/2022 - 10/7/2022.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 136 μονάδες. Η νέα υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην συνέχιση των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή αγορά καθώς και την αβεβαιότητα μεταξύ των CEOs για την έκβαση των προβλημάτων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει μικρή πτώση του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και πολύ μεγάλες, ενώ στις μεγάλες σημειώθηκε μικρή άνοδος. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσίασε οριακή υποχώρηση στις 135 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) μειώθηκε στις 138 μονάδες.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 2ο τρίμηνο του 2022:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε οριακή άνοδο στις 161 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, αυξήθηκε σε 26% έναντι 20% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αυξήθηκε σε 56% έναντι 52% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε πτώση στις 134 μονάδες έναντι 156 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 15%, έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε οριακή πτώση στις 155 μονάδες έναντι 156 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 29% έναντι 25% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 39% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 157 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή μειώθηκε σε 25% έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 33% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε πτώση στις 111 μονάδες έναντι 117 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν μειώθηκε σε 45% έναντι 47% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που διαμορφώθηκε σε 61% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος μειώθηκε οριακά στις 123 μονάδες έναντι 124 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 37%, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 52% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωση μικρή άνοδο στις 124 μονάδες έναντι 120 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 27% έναντι 25% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αυξάνεται σε 38%. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε μικρή άνοδο στις 139 μονάδες έναντι 137 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, αυξήθηκε σε 31% έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο, μερίδιο που αυξάνεται σε 48% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε κάμψη στις 122 μονάδες έναντι 125 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 49%, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 58% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε πολύ μικρή άνοδο στις 146 μονάδες έναντι 144 του προηγούμενου τριμήνου. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 40% έναντι 35% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά έναντι των υπολοίπων αφού οι CEOs που τις διοικούν δήλωσαν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό 52% ότι η απασχόληση των εταιρειών τους θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την επίδραση στην Ελληνική οικονομία της ανακοίνωσης ενδεχόμενης εξόδου από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Το 27% των CEOs δήλωσαν ότι θα υπάρξει υψηλή θετική επίδραση, το 45% ουδέτερη επίδραση, ενώ το 28% δήλωσε ότι η θετική επίπτωση θα είναι μικρή. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον να προβλέψουν πότε θα ομαλοποιηθούν οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα.

Μόλις το 2% του συνόλου απάντησε ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2022 και το 41% δήλωσε το έτος 2023, ενώ το 57% των CEOs θεωρεί ότι οι τιμές ενέργειας θα ομαλοποιηθούν το 2024 και αργότερα. Το 38% των CEOs θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν επαρκή σε υψηλό βαθμό και το 53% ότι ήταν επαρκή σε μέτριο βαθμό. Αντίθετα μόλις το 9% των CEOs δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή.

Δήλωση του Βασίλη Ραμπάτ, Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ: «Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2022 αν και με μειωμένο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η καθοδική πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στον παγκόσμιο εφοδιαστικό και ενεργειακό τομέα και την αναμενόμενη κάμψη της αναπτυξιακής δυναμικής που είχε δημιουργηθεί μετά την πανδημία. Ένας στους δύο CEOs εκφράζουν την άποψη ότι η ανακοίνωση της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι η ανισορροπία στις τιμές της ενέργειας θα αποκατασταθεί από το 2024 και μετά. Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, εννιά στους δέκα, αξιολογούν ως επαρκή τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την πανδημία».