Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Χρ. Σταϊκούρας: Ιστορικό ρεκόρ αναμένεται φέτος στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα


«Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά και η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές έπειτα από δυόμιση χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων

Ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να καταγραφεί φέτος στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη αντανακλά τη διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη θεματική ενότητα με τίτλο «Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και οι ΗΠΑ», που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά και η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών», επισήμανε ο υπουργός παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές έπειτα από δυόμιση χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων.

Οι επενδύσεις πυκνώνουν, ανοίγουν βηματισμό, έχουν θετικό ορίζοντα, όμως απαιτείται σχέδιο με όραμα και συγκεκριμένες δράσεις, σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, και αναφέρθηκε σε επενδύσεις που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας ότι αυτό που συντελείται στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντικό, και θα πρέπει να το συνεχίσουν κι άλλες πόλεις αξιοποιώντας τα δικά τους ποιοτικά στοιχεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυψέλες, θύλακες που μπορούν να ωριμάσουν μέσα από τα πανεπιστήμια της χώρας, να ενισχυθεί μέσω κινήτρων η όσμωση από την Πολιτεία».

Την εκτίμηση ότι το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη θα φέρει κι άλλες επενδύσεις στην πόλη διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας. Όπως εξήγησε οι μεγάλες εταιρείες για να επενδύσουν αναζητούν αναπτυγμένη τεχνολογία, έρευνα, εξειδικευμένο προσωπικό, καλά πανεπιστήμια, που αναπτύσσουν δεξιότητες για τέτοιες δράσεις και καινοτόμο οικοσύστημα με start ups. Πρόσθεσε ακόμη ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που υπάρχει, θα πρέπει να αναπτυχθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλαισιώνουν τις επενδύσεις. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», σημείωσε.

Τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, τονίζοντας ότι για αυτούς που επενδύουν η προβλεψιμότητα είναι κρίσιμο στοιχείο. Ως σημαντικές παραμέτρους για το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας σημείωσε την ανάγκη «να συνεχιστεί με οριζόντιο τρόπο παντού η ψηφιακή άνοιξη στον δημόσιο τομέα, που πρέπει να προχωρήσει και στον τομέα της δικαιοσύνης», καθώς και το «να δημιουργηθούν τα σωστά οικοσυστήματα, να έλθουν κοντά ο κόσμος της καινοτομίας με πανεπιστήμια, μεγάλες, μικρές επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα να βοηθηθεί ο ένας από τον άλλο»

Την πρόθεση της Deloitte να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας έκανε γνωστή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος. «Θα μεγαλώσουμε ακόμη παραπάνω υπάρχει η υποδομή και το υλικό για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», είπε κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα πρώτα βήματα της επένδυσης στη χώρα και τη σταδιακή μεγέθυνσή της με αντίστοιχο πολλαπλασιασμό του εργασιακού δυναμικού που απασχολεί η εταιρεία. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία, ώστε να αξιοποιηθούν άτομα που διαθέτουν τη ζητούμενη τεχνογνωσία όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Χαιρετισμό στην έναρξη του πάνελ έκανε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος.