Loading
Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2022 το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Εργαλείων» το οποίο περιλαμβάνει 3 δράσεις και αφορά πάνω από 200.000 ΜμΕ.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα με λεπτομέρειες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σ. Ασθενίδης.
Οι σχετικές πλατφόρμες άνοιξαν στις 22 Ιουνίου και ήδη έχουν γίνει αρκετές αιτήσεις από ΜμΕ ενώ αιτήσεις γίνονται και από τους παρόχους.
Η αξιολόγηση των προγραμμάτων για τις δράσεις 1 και 3 «Ψηφιακά εργαλεία» και «Ψηφιακές Πληρωμές» και θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και θα εγκριθούν για την απόδοση των voucher. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης θα προτιμηθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Τα voucher στην πρώτη δράση θα κυμαίνονται από 900 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι Μάρτιο του 2023. Για το πρώτο πρόγραμμα η κάλυψη θα φτάνει το 90% και η επιδότηση συνολικά είναι 180 εκατ. Ευρώ. Αφορά 100.000 ωφελούμενους με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης της επιχείρησης
- Στο δεύτερο πρόγραμμα που αφορά την επιδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με επιδότηση έως 50%. Η συνολική επιδότηση είναι 100 εκατ. Ευρώ και θα αφορά τα επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη νέων προϊόντων για πληροφορική. Τα έργα θα έχουν επιδότηση από 200.000 έως και 2.000.000 ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα γίνονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 και κατόπιν θα αξιολογηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια και θα δοθούν οι εγκρίσεις.
- Στο τρίτο πρόγραμμα η επιδότηση θα κυμαίνεται από 90 έως και 100% και θα δοθούν voucher από 150 έως 300 ευρώ. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης. Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειών: -Αντικατάσταση EFT/POS, Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει, Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS, Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν την πανδημία χάρις τις ενισχύσεις που έλαβαν ξεπέρασαν τα 10 δις. Ευρώ και επέτρεψαν ανάπτυξη 8,3%. Καταγράφηκαν σημαντική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης η οποία συνεχίστηκε και το 2ο τρίμηνο του 2022 χάρις και στην ανάπτυξη του τουρισμού» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης . Αναφερόμενος στον ελεγκτικό μηχανισμό για την εφαρμογή του προγράμματος τόνισε ότι θα γίνει δειγματοληπτικά. «Είναι ένα ποσό που δεν σηκώνει βαρύ ελεγκτικό μηχανισμό Ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο για να μειώσουν τα κόστη τους. Και στην πανδημία κάποιοι πήραν επιδοτήσει και τις αξιοποίησαν πολύ καλά» τόνισε χαρακτηριστικά
«Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι εξαιρετικά ευρύ, αφορά το 20% των ψηφιακών δράσεων του ταμείου Ανάκαμψης και θεωρούμε ότι θα βρει ταχεία ανταπόκριση από την αγορά. Είναι άλλωστε ένα αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη» είπε ο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας επεσήμανε ότι «έχουμε πετύχει τα ορόσημα» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τις ΜμΕ.