Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Το σχέδιο «θερμοστάτης» στο Δημόσιο απέτυχε, γι αυτό bonus στους συνεπείς, «μαχαίρι» χρηματοδότησης στους αδιάφορους


Από τις 2.395 φορείς, μόλις 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο ως όφειλαν με βάση υπουργική απόφαση του Ιουνίου - Θα εξεταστεί πάγωμα προσλήψεων, δεν θα εγκρίνεται έκτακτη χρηματοδότηση - Το νέο σχέδιο τριών δράσεων που ανακοίνωσαν Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας και Θόδωρος Σκυλακάκης

Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας από την Ευρώπη να πάρει γενναίες αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας μέτρα εξοικονόμησης για το Δημόσιο και προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει συστάσεις και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά.

Θύμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο που καταναλώνει το 10,8% του συνόλου της ενέργειας στη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μακροπρόθεσμα κατά 30% και προβλέπει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου. 

Ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε ότι όσα αναφέρει σήμερα η κυβέρνηση περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο. Το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνουν οι φορείς ήταν να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο. Οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα ενισχυθούν με επιπλέον πόρους. 

Μετά από δύο μήνες, από 2.395 φορείς (κατά κύριο λόγο ΟΤΑ, εταιρείες δήμων κ.λπ.), μόνο 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο και έκαναν καταχώριση στοιχείων. Όπως είπε, κάποιοι είναι μικροί φορείς (σχολικές επιτροπές) αλλά οι μεγαλύτεροι, που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, έχουν κινητοποιηθεί. Όταν είμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το Δημόσιο και όλοι οι φορείς. Υπάρχει ηθικό ζήτημα, τόνισε. 

Ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι εκτός από τα κίνητρα σε όσους συμμορφωθούν, θα υπάρξουν και κυρώσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου, αν δεν έχουν συμμορφωθεί, θα εξεταστεί αν θα ενταχθούν ή όχι στον μηχανισμό προσλήψεων. Παράλληλα, στον 2ο κύκλο κινητικότητας τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς. Θα είμαστε αυστηροί σε αυτό το ζήτημα, τόνισε ο Μάκης Βορίδης. 

Δεν ζητάμε κάτι φοβερό, να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, να κλείνουν τα φώτα και να συντηρήσουν τους καυστήρες, σημείωσε.

Ο Θ. Σκυλακάκης θύμισε ότι το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021.  Το φυσικό αέριο είναι σήμερα 10-14 φορές πάνω απ' ό,τι στο παρελθόν. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι αν ήταν βενζίνη, το κόστος θα ήταν 10 ευρώ το λίτρο. 

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις δαπάνες του Δημοσίου, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, τόνισε. Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, σημείωσε. Γνωστοποίησε ότι για όσο δεν συμμορφώνονται οι φορείς, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αξιολογεί αιτήματα για χρηματοδοτήσεις από το τακτικό αποθεματικό για κάλυψη ενεργειακού κόστους ή άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Το εφαρμόζω ήδη το μέτρο, όπου δεν ορίστηκε ενεργειακός υπεύθυνος. 

Παράλληλα, στους δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% αποτελεί δεσμευτικό στόχο για τη βοήθεια που θα δώσει το Δημόσιο στο τέλος του έτους. Οπου δεν πιάνεται ο στόχος, δεν θα ενισχυθούν οι δήμοι για τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Σε ό,τι αφορά το σύστημα μπόνους που έχει υιοθετηθεί από φέτος για υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, θα προστεθεί και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.  

Τέλος, όσοι φορείς πιάσουν εξοικονόμηση ενέργειας 15% αντί για 10%, θα πάρουν αυτό το ποσό ως έξτρα ενίσχυση.

Η παρουσίαση των μέτρων

Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του ενεργειακού πολέμου Ε.Ε. - Ρωσίας. 

Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία, να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί προβλέπει τρεις βασικές δράσεις: 
  • Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα με στόχο τη μείωση της τελικής κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2030
  • Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολλούθησης για τις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
  • Θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Αρχικά, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, οι δημόσιοι φορείς πρέπει άμεσα να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού, με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο.

Δεύτερον, προβλέπεται συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων στα δημόσια κτίρια και η ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση.

«Ζητάμε από τον καθένα που εργάζεται στο Δημόσιο να συμβάλει ώστε να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο εργασίας του» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προβλέπεται επίσης απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, ενώ όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι υπάλληλοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, φώτων κτλ.

Προτείνεται ακόμη ο φυσικός αερισμός των κτιρίων στη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογης σημασίας θα είναι και η τοποθέτηση συστήματος σκίασης (στόρια, κουρτίνες κλπ) που θα περιορίζουν την υπερβολική ζέστη. 

Σε ό,τι αφορά τον οδοφωτισμό πόλεων, προβλέπεται βελτιστοποίηση του προγράμματος οδοφωτισμού και περιορισμός του καλλωπιστικού φωτισμού 

Τη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκρέκας, ξεκινά η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. 

Ο ενεργειακός υπεύθυνος, τα κίνητρα και οι κυρώσεις 

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, το πρώτο, απολύτως απαραίτητο βήμα είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου, ο οποίος θα μεριμνά για το κλιματιστικό, τον αερισμό και όλες τις απαραίτητες αλλαγές, βελτιώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Από τον Ιούλιο που έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου, μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. 

«Όταν ζητάμε σε αυτή την ασύμμετρη συνθήκη από όλους - και από τους πολίτες - εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορεί να μην πρωτοστατούν οι φορείς του Δημοσίου. Πέρα από οικονομικό είναι και ηθικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Βορίδης. 

Σύμφωνα με τον υπουργό έχουμε μία αλλαγή του παραδείγματος στη Δημόσια Διοίκηση. Για πρώτη φορά μία οριζόντια πολιτική του Δημοσίου θα συνδέεται με κίνητρα, αλλά και κυρώσεις. Το κίνητρο θα είναι η επιβράβευση μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους. 

Με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 31/08 σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του Δημοσίου, σε πρώτο επίπεδο θα υπάρχει η δυνατότητα να μην ενταχθούν οι φορείς στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου και στον κύκλο κινητικότητας του Οκτωβρίου.

«Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα, γιατί θεωρώ ότι ζητείται κάτι αρκετά απλό. και πολύ σημαντικό» τόνισε ο υπουργός. 

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού πλήθος των φορέων του Δημοσίου είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την Τ.Ο. (περίπου οι 1.800 από τους 2.495). 

Δεν θα ενισχύονται για το ενεργειακό κόστος όσοι Δήμοι δεν συμμορφώνονται - Τι θα γίνει με το μπόνους

«Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα και ζητούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια και των εκάστοτε υπευθύνων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, όσον αφορά στους Δήμους, εφόσον δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, δεν θα ενισχύονται από το κράτος για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

«Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται και μπόνους. Θα προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατα 5%», είπε ο υπουργός.

«Θα αξιολογούνται βεβαίως και οι κατά τόπους συνθήκες», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με κρίση αγαθή».

«Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και όταν αυξάνεται η τιμή της ενέργειας να δείχνουμε μια επιμέλεια. 

Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% συναρτάται με την έκτακτη βοήθεια που θα δώσουμε στους δήμους στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η βοήθεια δεν θα δοθεί αν δεν επιτευχθεί αυτό στον οδοφωτισμό»

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο το 2021.