Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 27,39 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Το εβδομαδιαίο ράλι 60% στο φυσικό αέριο έφερε τη μεγαβατώρα στα 130 ευρώ - Κίνδυνος για δελτίο το χειμώνα…


Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος της τιμής από την αρχή του πολέμου έφερε την τιμή στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα - Η Gazprom μειώνει συνεχώς τη ροή στον Nord Stream και οι αποθήκες, που τις τελευταίες εβδομάδες γέμιζαν, τώρα αρχίζουν να... αδειάζουν

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς οι περικοπές της προσφοράς αερίου από τη Μόσχα χτυπούν τη Γηραιά Ήπειρο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν σήμερα έως και 8,4%, ανεβάζοντας το ποσοστό για το σύνολο της εβδομάδας σε περίπου 60%, σημειώνει το Bloomberg.

Η Eni είπε ότι η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% του φυσικού αερίου της Ιταλίας που ζητήθηκε για τις 17 Ιουνίου.

Η Eni έχει υποβάλει ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου για περίπου 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανέφερε η ιταλική εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Οι πραγματικοί όγκοι παραδόσεων σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με τα ποσά της Πέμπτης.

Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός Eni επικαλούμενος ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας. Η μείωση ανέρχεται στο 15% περίπου των συνολικών ροών από τη Ρωσία προς την Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος της Eni.

Η Eni πρωτοστατεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να μειώσει την εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο, εν μέρει μέσω των μακροχρόνιων δεσμών της με τις αφρικανικές χώρες-παραγωγούς

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για πολιτικούς σκοπούς, καθώς η μείωση της ροής συμπίπτει με ένα συμβολικό ταξίδι των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας πως οι περικοπές δεν είναι σκόπιμες αλλά οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, είναι «ψέματα». Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου καθώς η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση.

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream -της μεγαλύτερης σύνδεσης από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%. Οι χώρες έχουν κάνει κινήσεις ώστε να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες. Ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως, συνέβαλαν στο να βελτιωθεί η κατάσταση, μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο LNG στο Τέξας οδήγησε σε λιγότερη προσφορά από τις ΗΠΑ.

«Οι αποθήκες γέμιζαν με καλό ρυθμό», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Bank. «Ωστόσο, αυτό άλλαξε απότομα αυτή την εβδομάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μείωση της ροής του Nord Stream «είναι σημαντική» για την Ευρώπη.

Οι traders παρακολουθούν στενά το πώς η Ευρώπη αντικαθιστά τους όγκους που λείπουν. Οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη είναι κατά 52% γεμάτοι, μετά τις ποσότητες που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως το ποσοστό άρχισε να μειώνεται καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η Ρωσία.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της επιβράδυνσης που προκύπτει στις ενέσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο Arun Toora, αναλυτής στο BloombergNEF.

Εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν θα φτάσουν στο όριο που απαιτείται για να βγει ο χειμώνας, σύμφωνα με την Toora.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,5% υψηλότερα στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα το μεσημέρι, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη πτώση. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε 3,2%.