Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 23,71 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί για λιμάνια και ακίνητα


Τα βήματα σχετικά με τις δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πώς ολοκληρώνεται ο φάκελος της κοινοπραξίας που μειοδότησε για το λιμάνι της Καβάλας - Όλες οι εξελίξεις για παλιά και νέα φιλέτα, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα

Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023 το οικονομικό κλείσιμο για Εγνατία Οδό. Ωριμάζουν νέοι διαγωνισμοί για τουριστικά ακίνητα. Οι εξελίξεις για λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Στο χρονοδιάγραμμα των εξελισσόμενων και νέων διαγωνισμών για την αξιοποίηση δημόσιων υποδομών, ακινήτων και assets αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Υπερταμείο.

Ο κ. Πολίτης πέραν των μεγάλων και εμβληματικών διαγωνισμών που αφορούν σε μεγάλες παραχωρήσεις όπως η Αττική Οδός και η Εγνατία Οδός, αναφέρθηκε και σε περιφερειακές υποδομές και τουριστικά ακίνητα η αξιοποίηση των οποίων εκτιμάται ότι θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην διαδικασία αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, υπενθυμίζοντας πως άμεσα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και πως ολοκληρώνεται ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε μειοδότης για το λιμάνι της Καβάλας (ΙNTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, δηλαδή το σχήμα BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ο φάκελος του διαγωνισμού να οδεύσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και μετά την έγκριση να ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στους διαγωνισμούς που ήδη «τρέχουν» για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, και για την αξιοποίηση πρώην εργοταξιακού χώρου στο Ρίο- Αντίριο.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης αμιγώς τουριστικών ακινήτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο διαγωνισμό για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, εκτιμώντας πως το οικονομικό κλείσιμο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Στο μοντέλο του παραπάνω διαγωνισμού (μίας φάσης με υποβολή προσφορών μέσω του VDR από τους υποψήφιους επενδυτές) το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται επίσης να ξεκινήσει διαδικασία για την αξιοποίηση δύο ακόμη τουριστικών ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, είναι σε φάση προετοιμασίας ο διαγωνισμός για το κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα, όπου μετά από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προετοιμάζεται η ανάρτηση της διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Κατ΄εκτίμηση ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ενδεχομένως να βγει στον «αέρα» έως το τέλος του 2022, ενώ για το α’ τρίμηνο του το 2023 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός για τουριστικό ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Τέλος έως στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο για την mega παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με ανάδοχο την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis (75%-25% στην παραχώρηση, το κατασκευαστικό «κομμάτι» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).