Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Συντάξεις: Αύξηση 744 ευρώ μετά από λάθος επανυπολογισμό!


Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο - Τι καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων

Η δικαίωση άργησε αλλά ήρθε. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρουσίασε την πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω «λάθους» στον επανυπολογισμό! Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό: Η συνταξιούχος έλαβε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ! 

Πρόκειται, σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ, για σύνταξη η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, επισημαίνοντας τα κραυγαλέα λάθη με το πρόσθετο ασφάλιστρο, που δεν αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός.

Ακριβέστερα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που αναφέρονται στην συγκεκριμένη σύνταξη:

Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ.

Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο e-ΕΦΚΑ βρήκε το λάθος του. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο. Ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με «λάθος» τρόπο (μη εφαρμογή νόμου).

Το Δίκτυο καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλαν ασφάλιστρο πάνω από 20%, να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία. Να διεκδικήσουν μέσω του ΕΝΔΙΣΥ την αύξηση της σύνταξής τους. Η δικαίωσή τους είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

«Ελπίζουμε», σημειώνει το δίκτυο, έστω και την ύστατη ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αντιληφθεί το τεράστιο λάθος της. Πρόκειται για εξαπάτηση δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να διορθώσουν τα τεράστια λάθη. Ας πάψει να νοιάζεται μόνο για τη «δημοσιονομική δαπάνη»! Ελπίζουμε επίσης, να μην επαναληφθούν οι… διαρροές περί μεμονωμένης περίπτωσης. Τα «παπαγαλάκια» ποτέ δεν είναι αργά να μάθουν Κοινωνική Ασφάλιση.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα. Θα διεκδικήσει την πλήρη δικαίωση των συνταξιούχων μέχρι  τέλους. Έπεται και συνέχεια...