Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη στη ζήτηση ενοικίασης καταλυμάτων τύπου Airbnb - «Δίκοπο μαχαίρι» η πτώση του ευρώ


Στην κορυφή της ζήτησης για καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας η Ελλάδα, με αύξηση 26,5% για το γ' τρίμηνο έναντι του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA - Οι πληρότητες και οι παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς το καλοκαίρι

Πρωταθλήτρια στη ζήτηση καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb αναδεικνύεται η Ελλάδα για το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η χώρα μας σημειώνει το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ζήτησης πανευρωπαϊκά, με τη Γερμανία να ακολουθεί με αύξηση 26,4% και την Αυστρία και τη Γαλλία να έπονται στο συν 17,5% και στο συν 14,5%.

Η ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των στοιχείων της AirDNA φαίνεται ότι έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας νούμερα, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση σε ποσοστό 7,2% που καταγράφηκε ως προς τον αριθμό διανυκτερεύσεων για το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη άνοδος κατά 67,5% σημειώθηκε συγκριτικά με το 2021.

Μόνο για τον Ιούνιο, τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, διατηρώντας τη θετική δυναμική τους, κατέγραψαν 3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (+52,9% έναντι 2021), με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η χώρα μας σημείωσε τον Ιούνιο άνοδο σε ποσοστό 27,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Τουρκία (26,1%) και ακολούθησε η Γαλλία στο 17,5%.

Με αύξηση σε ποσοστό μόλις 1,3% σε σχέση με το 2021 διαμορφώθηκε την ίδια στιγμή η μέση ημερήσια τιμή, με την Ελλάδα, ωστόσο, να βρίσκεται στο μείον 1,1% για το γ’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με πέρυσι. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (-24,2%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (-10,5%) και την Ιρλανδία (-8,1%). Στον αντίποδα, η Δανία καταγράφει άνοδο 14,9%, με την Πολωνία (9,5%) και τη Γερμανία (8,1%) να «σημειώνουν επίσης αξιοσημείωτα βήματα προόδου».

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς

Πάντως, όπως σημειώνει στην πρόσφατη έκθεσή της η AirDNA, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ μπορεί να ωφελήσει τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ευρώπη, καθώς τα ταξίδια με προορισμό τη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά για τους διεθνείς ταξιδιώτες και ειδικά για τους Αμερικανούς, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπόρεσαν να αποδράσουν εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες που εδώ και καιρό αποφεύγουν να επισκεφθούν μεγάλες πόλεις, καθώς είναι πιο εύκολα προσβάσιμες χάρη στην αεροπορική διασύνδεσή τους.

Βέβαια, οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό ενδέχεται να «απειλήσουν» τις προοπτικές της αγοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων. Ωστόσο, η εξομάλυνση του ρυθμού κρατήσεων στα επίπεδα του 2019 δείχνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη συνολικής ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη συμφόρηση στα αεροδρόμια κατά τις περιόδους αιχμής θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτρεπτικά για ορισμένους ταξιδιώτες.

Η πτώση του ευρώ μπορεί να οδηγήσει μια μερίδα Ευρωπαίων να αποφύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό φέτος και να επιλέξει προορισμούς πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους.