Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 27,39 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Πληθωρισμός: Νέο άλμα σοκ τον Σεπτέμβριο - Στο 12,1% για την Ελλάδα, διψήφιο ποσοστό και στην Ευρωζώνη


Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες αυξάνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης - Ποιες χώρες είδαν τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε διψήφια επίπεδα

Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,1% έναντι 11,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%. 

Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είχε προσδιορίσει την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 11,4% για τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης. 

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% έναντι 9,1% τον Αύγουστο -μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,2%. 

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου διευρύνθηκαν κατά 40,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 38,6 τον Αύγουστο (+3% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος σκληρός ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 4,8% από 4,3% τον Αύγουστο (+1% η μηνιαία μεταβολή).

 

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς, εντείνουν την ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με κορυφαίους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ακόμη κι από το δ’ τρίμηνο του 2022. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο.  

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κάτι που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στην οικονομία. Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα πλήττουν την ανάπτυξη.  

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ καθορίζεται στο 1,25%. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι για τις 27 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν μια νέα παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, το βασικό επιτόκιο θα «ανέβει» στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50%.