Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Πληθωρισμός Μαΐου στο 11,3%, σε κατάσταση σοκ η κοινωνία: Φυσικό αέριο 172%, ρεύμα 80%, βενζίνη 36,6%, τρόφιμα 14%


Επιστροφή στο φθινόπωρο του 1994 - Νέα μεγάλη αύξηση καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο - Με ρυθμό 80% αυξάνουν τα τιμολόγια ρεύματος, άνοδος 36,6% στα καύσιμα - Στη ζώνη του 13%-14% η ανατίμηση σε κρέατα, γαλακτοκομικά, ψωμί - Υψηλότερες πάνω από 20% οι τιμές σε μεταφορές - ξενοδοχεία

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο πληθωρισμός στη χώρα μας. Για πρώτη φορά εδώ και 28 χρόνια ξεπέρασε το 11%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο και 8,9% τον Μάρτιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να γίνεται όλο και πιο αισθητός ιδιαίτερα στο σκέλος της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων. 

Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 11% ήταν το Σεπτέμβριο του 1994 που είχε διαμορφωθεί στο 11,7%. Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Βασικές κινητήριες δυνάμεις στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας κι αυτό τον μήνα ήταν οι  ανατιμήσεις στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 172,7%, ο ηλεκτρισμός κατά 80%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 36,6%.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, το Μάιο τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα έλαια - λίπη τα οποία αυξήθηκαν κατά 23,2%, Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά - αυγά με 14,1%, κρέατα με 13,8%, το ψωμί- δημητριακά με 13,4% και τα λαχανικά με αύξηση 13%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με πλοίο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,7% και οι μεταφορές με αεροπλάνο με 22,8%. 

Η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε ετήσια βάση κατά: 

* 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

  • 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 35,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
  • 5,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 18,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 5,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Αντίθετα μείωση 2,5% καταγράφεται στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού δείκτη τιμών καταναλωτή για το μήνα Μάιο ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό. Ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το Μάιο στο 10,5% από 10,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση και είχε δημοσιοποιηθεί από τη Eurostat στα τέλη Μαΐου.