Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Παιδί μου όταν μεγαλώσεις να γίνεις CEO…


Μισθοί που προκαλούν... ίλιγγο - Πρόκειται για συνολικές αποδοχές των Διευθύνοντων Συμβούλων και περιλαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις βασικές ετήσιες αποδοχές για το έτος 2021 αλλά και μεταβλητές αποδοχές

Επιχειρηματίας ή Διευθύνων σύμβουλος; Το ερώτημα μοιάζει τελείως ρητορικό αν δει κανείς τις απολαβές των δεύτερων, όταν μάλιστα αυτές βγαίνουν από ανθρώπους με τα λεγόμενα «τυπικά προσόντα» για την ελληνική πραγματικότητα και το επίπεδο της αγοράς και χωρίς επένδυση κεφαλαίων ή ρίσκο.

Έτσι, κάτι παραπάνω από καλές αποδοχές λαμβάνουν οι επικεφαλής των εισηγμένων και για το οικονομικό έτος 2021, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στις γενικές συνελεύσεις, αλλά και τις εκθέσεις αποδοχών που είναι αναρτημένες στους διαδικτυακούς τόπους των εισηγμένων εταιρειών.

Ας δούμε ορισμένες από τις αμοιβές των CEOs των μεγάλων εισηγμένων αλλά και κάποιων μικρότερων για λόγους σύγκρισης. Επιπροσθέτως να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για τον τρόπο που αξιολογεί μισθολογικά η κάθε εταιρεία τα ανώτατα στελέχη της και πως  ο βασικός μέτοχος επιλέγει το «μισθό» που θα δώσει ή στον εαυτό του ή σε αυτόν που έχει τοποθετήσει στη θέση του διευθύνοντας συμβούλου.

Πρόκειται για συνολικές αποδοχές που περιλαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις βασικές ετήσιες αποδοχές για το έτος 2021, τις αμοιβές για συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ή σε κάποιες επιτροπές που συμμετέχουν αλλά και μικτές αποδοχές που μπορεί να είναι συνδεδεμένες με στόχους όπως της επίτευξης EBITDA, της επίτευξης κάποιων συμφωνιών αλλά και επιδόματα ή προγράμματα συνταξιοδοτικά και υγείας που παραχωρεί η εταιρεία.

Κοιτώντας τις εισηγμένες με βάση την κεφαλαιοποίηση και ξεκινώντας από τον ΟΤΕ που αποτιμάται στα 7,5 δισ. ευρώ, ο Μιχάλης Τσαμάζ για το 2021 έλαβε 2,21 εκατ. ευρώ.

 • Στον ΟΠΑΠ, ο οποίος αποτιμάται σχεδόν 5 δισ. ευρώ ο Ian Karas έλαβε για το 2021 το ποσό  των 1,04 εκατ. ευρώ.
 • Στη ΔΕΗ, με αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ ο Γιώργος Στάσσης έλαβε 340 χιλ. ευρώ.
 • Στην Μυτιληναίος (αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έλαβε 4,98 εκατ. ευρώ.
 • Στη Jumbo, ο Απόστολος Βακάκης, έλαβε 532 χιλ. ευρώ.
 • Στην Τέρνα Ενεργειακή (αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ) ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του ομίλου έλαβε 500 χιλ. ευρώ.
 • Σημειώνεται πως ο Γιώργος Περιστέρης έλαβε και από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακής, το ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ.
 • Στα ΕΛΠΕ, με αποτίμηση 2 δισ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιαμισίης, έλαβε το ποσό των 905 χιλ. ευρώ.
 • Στη Motor Oil (αποτίμηση 1,91 δισ. ευρώ), ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έλαβε 3,43 εκατ. ευρώ.
 • Στη Lamda Dev. με αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ ο Οδυσσέας Αθανασίου είδε μεγάλη αύξηση στις αποδοχές του και το 2021 έλαβε 3,05 εκατ. ευρώ.
 • Στην ΕΥΔΑΠ (αποτίμηση 847 εκατ. ευρώ) ο κ.Σαχίνης έλαβε 198 χιλ. ευρώ.
 • Στην Aegean Airlines (479 εκατ. ευρώ αποτίμηση) ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της εταιρείας έλαβε μόλις 32 χιλ. ευρώ και ο CEO, Δημήτρης Γερογιάννης 404 χιλ. ευρώ.
 • Στην Fourlis (αποτίμηση 162 εκατ. ευρώ), ο Βασίλης Φουρλής έλαβε 812 χιλ. ευρώ, ενώ στην Πλαστικά Θράκης (αποτίμηση 178 εκατ. ευρώ) ο Κωνσταντίνος Χαλιορής έλαβε 717 χιλ. ευρώ.
 • Τέλος ο Σωκράτης Κόκκαλης από την Intralot που αποτιμάται μετά την αύξηση κεφαλαίου στα 222 εκατ. ευρώ έλαβε 883 χιλ. ευρώ.