Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Πάμε για αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων - Κάποιες εταιρείες ήδη προχώρησαν σε νέες τιμολογήσεις - Οι «σιωπηρές»


Σε ανατιμήσεις στα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου αυτοκινήτων ετοιμάζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, με παράγοντες της αγοράς ωστόσο να είναι επιφυλακτικοί για το ύψος - Οι «σιωπηρές» στα «μικρά» συμβόλαια

Κάποιες πρώτες αυξήσεις τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου έχουν ήδη ξεκινήσει, με την πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς να θεωρεί πως η συνέχιση της ανοδικής τάσης είναι επιβεβλημένη, πλην όμως να υπάρχουν και εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής, καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο παραμένει οξύς.

Αν και οι «σιωπηρές» αυξήσεις των 3, 4 ή 5 ευρώ πέφτουν βροχή από τις ασφαλιστικές, ιδιαίτερα στα 3μηνα και 6μηνα συμβόλαια, χωρίς ενημέρωση του πελάτη.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η παραγωγή του κλάδου οχημάτων αυξήθηκε κατά 2,9% μέσα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο (διακόπτοντας μεγάλη και πολυετή πτώση) με στελέχη της αγοράς ωστόσο να την αποδίδουν περισσότερο στο μεγαλύτερο αριθμό καλυπτόμενων αυτοκινήτων, παρά στις αναθεωρήσεις των τιμολογίων.

Σημαντικός παράγοντας ο φόβος του προγράμματος My Auto του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο θα μπορεί να προχωρεί σε μαζικές διασταυρώσεις και να εντοπίζει τους παραβάτες. Η ουσία είναι ότι οι όποιες ανατιμήσεις είναι οριακές και ταυτόχρονα υπάρχουν εταιρείες που συνδυάζουν την προώθηση συμβολαίων του κλάδου αυτοκινήτου με παροχή κουπονιών εκπτωτικών αγορών σε διάφορα καταναλωτικά είδη».

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις ασφαλίστρων και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες. Ο πληθωρισμός επηρεάζει το κόστος των ζημιών, καθώς αυξήθηκαν τα τροχαία ατυχήματα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 έχουν αυξηθεί τα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης για πρόκληση υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών.

Τιμή καυσίμων και κυκλοφοριακή κίνηση

Ορισμένοι παράγοντες του κλάδου περίμεναν ότι η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (από το 1,5 ευρώ πέρυσι κοντά στα 2,3 ευρώ το λίτρο την τρέχουσα περίοδο), θα είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των μετακινήσεων λόγω του ότι πολλοί οδηγοί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μια τόσο μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, πέραν των άλλων επιπτώσεων που έχει επιφέρει ο πληθωρισμός στο πραγματικό οικογενειακό τους εισοδήματα και την αγοραστική τους δυνατότητα.

Με βάση ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις υπάρχουσες ενδείξεις, η κυκλοφοριακή κίνηση παραμένει σταθερή και οι όποιες περικοπές δρομολογίων είναι περιορισμένες, καθώς φαίνεται πως η ζήτηση καυσίμων κίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστική.

Το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση σχετικά με την κυκλοφοριακή κίνηση και τη φετινή κατανάλωση καυσίμων κίνησης , περιέγραψε πρόσφατα ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ): «Κλείνουμε ένα α' φετινό πεντάμηνο, όπου η αγορά, χάρη στην καλή πορεία των τεσσάρων πρώτων μηνών, παρουσίασε αύξηση στις βενζίνες 17,7% και στο πετρέλαιο κίνησης 13,5%. Με τα ποσοστά αυτά, καλύφθηκε το 70% των απωλειών που είχε η αγορά λόγω Covid στις βενζίνες, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης υπερκαλύφθηκε η διαφορά με ένα ποσοστό 120%. Όμως, τον Μάιο παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση, η οποία συνεχίσθηκε τον Ιούνιο με πολύ πιο έντονους πτωτικούς ρυθμούς, όπου η αγορά υποχώρησε 9% στις βενζίνες που δείχνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανάπτυξης, ενώ το πετρέλαιο κίνησης κινήθηκε στο +5% με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης από το προηγούμενο διάστημα.

Το στοίχημα της αγοράς τους επόμενους μήνες είναι ένα: Κατά πόσο η διαφαινόμενη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης θα υπερκαλυφθεί από μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, όπως σήμερα τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα συμπεράσματα της έρευνας για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα που διεξήγαγε η πλατφόρμα Insurancemarket.gr, σύμφωνα με την οποία προκύπτει μια γενική αύξηση στα ατυχήματα, αλλά και τις βλάβες το φετινό Ιούνιο, με μια θετική νότα σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς οδηγών λόγω ατυχημάτων, που είδαν μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Συγκεκριμένα, για τα τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24%. Οι υλικές ζημιές που υπέστησαν τα οχήματα αφορούσαν κυρίως προφυλακτήρες, καθρέπτες, παρμπρίζ και περιμετρικά κρύσταλλα. Περίπου 75% αύξηση σε σχέση με πέρυσι υπήρξε στη χρήση της κάλυψης θραύσης κρυστάλλων, η οποία αναλαμβάνει την αποκατάσταση ζημιών στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου. Αυξημένη ήταν και η χρήση της μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, δηλαδή οι περιπτώσεις οδηγών που αποζημιώθηκαν, γιατί από δική τους αμέλεια προκλήθηκε ζημιά στο όχημά τους.