Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Ν. Φαραντούρης (ΠΑΠΕΙ): Κόστος μη ανεκτό από κοινωνία και οικονομία δεν σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια


«Η ανασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού έχει δύο όψεις: η μία είναι η επάρκεια και η άλλη είναι το κόστος», εξηγεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά - To LNG είναι ήδη σε υψηλή τιμή και η επάρκειά του προβληματίζει - Κλειδί η αποθήκευση

«Η συζήτηση γύρω από τον Nord Stream δεν έχει να κάνει μόνο με την τρέχουσα επάρκεια αλλά και με τους ταμιευτήρες, την αποθηκευτική ικανότητα της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση της σημερινής περιόδου», είπε ο καθηγητής στο Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης.

Και την προηγούμενη χρονιά ένα από τα βασικά προβλήματα που πυροδότησε την αύξηση των τιμών ήταν οι άδειες αποθήκες που μπορούν να φιλοξενήσουν στρατηγικά αποθέματα, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Φαραντούρης εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα καθώς έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες στο υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο όμως είναι ήδη σε υψηλή τιμή και η επάρκειά του δεν προοιωνίζεται αυξημένη και κανονική.

«Η ανασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού έχει δύο όψεις: η μία είναι η επάρκεια και η άλλη είναι το κόστος. Ενεργειακό κόστος σε δυσθεώρητα ύψη μη ανεκτό από την κοινωνία και την οικονομία, προφανώς δεν σημαίνει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού», τόνισε ο κ. Φαραντούρης.