Loading
Μικρή συρρίκνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται σταθερά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να περιορίζει τη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 49,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global.
Μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση του κλάδου.
Επίσης, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων δαπανών για υλικά και ενέργεια.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος και λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων παραγωγής, η απασχόληση μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν απότομα και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες.
Ταυτόχρονα, οι εταιρίες μετακύλισαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, με τον ρυθμό αύξησης των χρεώσεων να επιταχύνεται ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Πάντως, οι κατασκευαστές παρέμειναν τον Σεπτέμβριο βέβαιοι για την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, καθώς η αυξανόμενη κρίση κόστους διαβίωσης περιόρισε την καταναλωτική ζήτηση ενώ η άνοδος του κόστους ενέργειας μείωσε την παραγωγή.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 27 μηνών στο 48,4 τον Σεπτέμβριο από το 49,6 του Αυγούστου, ακριβώς κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη 48,5 και πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.