Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 23,71 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Λογαριασμοί ρεύματος: Με τοπολογία εκ των υστέρων το ΥΠΕΝ τρέχει να μαζέψει τις αυξήσεις των παρόχων στα πάγια


Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή καταθέτει ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας καθώς δεν υπήρχε... πρόβλεψη όταν καταργείτο η Ρήτυρα Αναπροσαρμογής - Οι αντιδράσεις της αγοράς - Νέες αυξήσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις πυροδοτεί η κούρσα της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) στα 200 ευρώ/MWh

Παρέμβαση ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αυξήσεις των χρεώσεων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, δείχνοντας τον... αιφνιδιασμό του, Στόχος τα πάγια να μην ξεπερνούν εκείνα της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας ίσως και εντός της ημέρας να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα βάζει ουσιαστικά κόφτη στις αυξήσεις των συγκεκριμένων χρεώσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με τις διατάξεις θα ορίζεται πως οι τιμές των παγίων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν εκείνες της 4ης Ιουλίου, δηλαδή πριν την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Πάροχοι υποχρεώθηκαν, όπως σημειώνουν στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών, να αναπροσαρμόσουν για τον Αύγουστο την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τις χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν από τις νομοθετικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η παύση των χρηματικών ποινών στις πρόωρες αποχωρήσεις πελατών από τους παρόχους προκαλούν υψηλές επισφάλειες στις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Στελέχη της λιανικής ρεύματος υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ενδεχόμενο να μπει περιορισμός στις χρεώσεις των παγίων θα αναγκάσει τους προμηθευτές στη διαμόρφωση νέων υψηλότερων ανταγωνιστικών χρεώσεων από τα επίπεδα των 0,484 με 0,568 ευρώ/kWh, που ανακοίνωσαν μόλις πριν λίγες μέρες.

Οι εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου

Την ίδια στιγμή, το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου TTF τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα άνω των 200 ευρώ/MWh πυροδοτεί και νέες αυξήσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις από τον Σεπτέμβριο. Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, στην περίπτωση που συνεχιστεί η κούρσα ανόδου, τότε η λιανική οδηγείται σε τιμές κιλοβατώρας άνω του 0,60 ευρώ.

Η κυβέρνηση, αν θέλει να συγκρατήσει τις τιμές λιανικής του ρεύματος στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ, μετά την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh, θα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ περισσότερο τους πόρους επιχορήγησης. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για τον Αύγουστο θα διατεθούν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.