Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 27,39 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Κατανάλωση και επενδύσεις παγίου κεφαλαίου πήραν το παιχνίδι κι έγραψαν ανάπτυξη 2,3% το α΄ τρίμηνο του 2022


Καλό «ποδαρικό» (7% σε ετήσια και 2,3% σε τριμηνιαία βάση) κατέγραψε η οικονομία - Μοχλός η κατανάλωση 10,5% και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 12,7% -Σημαντική αύξηση των εισαγωγών, ανοδική πορεία στις εξαγωγές – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Χρ. Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ισχυρές επιδόσεις σε κατανάλωση και επενδύσεις και ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 7%, καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη (παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021) και στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (αυξήθηκαν κατά 12,7%).

Τα επόμενα τρίμηνα συνιστούν μεγάλο ερώτημα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές πτήσεις των τιμών στην ενέργεια και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να βαρύνουν καταλυτικά το σκηνικό, αν και η πορεία του τουρισμού συντηρεί την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο πήχης για την ανάπτυξη έχει τεθεί στο 3,1% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, ενώ ανοδικά αναμένεται να αναθεωρηθεί το επόμενο διάστημα η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, ο οποίος σε ετήσια βάση προβλέπεται στο 5,6%. 

Τριμηνιαίες μεταβολές

Ως προς την εικόνα σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται άνοδος 2,3% έναντι του 4ου τριμήνου του 2021:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Στον ιδιωτικό τομέα, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 11,6%, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μόλις κατά 1,8%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022», επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Oι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».