Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Θ. Σκυλακάκης: Όχι τώρα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα δουν μειωμένο το ρεύμα τον Ιούλιο


Η αξιοπιστία της οικονομίας είναι ο θεμέλιος λίθος για επενδύσεις στη χώρα, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Θεμέλιο λίθο για τις επενδύσεις στην χώρα είναι η αξιοπιστία που ανακτά η οικονομία που βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία, υπογράμμισε μιλώντας σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, είπε πως «Η αξιοπιστία ανοίγει το δρόμο των επενδύσεων και το κλειδί είναι ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό που παράγει αυτά τα πλεονάσματα.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση εμείς κάναμε μειώσεις σε φόρους σε μια περίοδο δύσκολη» υπογράμμισε και τόνισε ότι «στην πανδημία αυξήθηκαν οι καταθέσεις καθώς έχουμε ρεκόρ επενδύσεων, μπορούμε και παρεμβαίνουμε σε μια περίοδο που ο κόσμος πιέζεται διεθνώς».

Τόνισε δε ότι η χώρα έχει 2,9 δισ. ευρώ  έσοδα από αυτά τα 800 οφείλονται στον ΕΝΦΙΑ καθώς προπληρώθηκαν ήδη 690 εκατ. ευρώ ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έκοψε» πάνω από 80 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ

Από 1η Ιουλίου αλλάζει το σύστημα τιμολόγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ συνεχίζει την έρευνα για τα υπερκέρδη και θα δείξει τα ποσά όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση που φτάνουν στα εκατοντάδες εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο fuel pass θα δώσει μικρή ανάσα σε πολλούς.

Επίσης τόνισε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών. «Όποια παρέμβαση δεν πρέπει να τινάξει τα δημόσια οικονομικά στον αέρα», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

- Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 7,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Εξασθένιση 4,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής μείωσης 0,4% στην ΕΕ27. 

- Συνεχίστηκε η ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 28,2% τον Μάρτιο (y-o-y). Άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 3,2 δισ. ευρώ, από 2,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν. 

- Υποχώρηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο, κατά 9,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. 

- Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 36,1% το α’ τρίμ. του 2022 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 17,4% στην ΕΕ27. 

- Άνοδος για το σύνολο των δραστηριοτήτων 33,5% το α’ τρίμ. του 2022 (y-o-y), από εξασθένιση 4,8% ένα χρόνο πριν. 

- Η Μεταποίηση στους τομείς με άνοδο για 2ο συνεχές έτος, 16,7% από 2,8% ένα χρόνο πριν.