Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Η ενεργειακή κρίση και η αβεβαιότητα παγώνει τα επενδυτικά ανοίγματα των μικρών επιχειρήσεων - Εσωστρέφεια και άμυνα...


Φρένο στα επενδυτικά τους σχέδια έχουν βάλει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας - Μονόδρομος η επιλογή της «συντήρησης» λόγω της αβεβαιότητας, της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, αλλά και πολιτικής αστάθειας

Φρένο στα επενδυτικά τους ανοίγματα και σχέδια έχουν βάλει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιλέγοντας άκρως συντηρητική στρατηγική δεδομένων των εξαιρετικών δύσκολων συνθηκών και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.

Υπάρχει ένα επενδυτικό «μούδιασμα» στην αγορά των ΜμΕ, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τις αρχές του έτους όταν αρκετές από αυτές, με βιώσιμες προοπτικές, ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Το επενδυτικό μούδιασμα αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυρίως στην εξωφρενική αύξηση των ενεργειακών δαπανών, η οποία για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές αγοράς των πρώτων υλών ενώ χτυπά αρνητικά και στην κατανάλωση από την πλευρά των πελατών. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει αρνητικά τόσο τον τζίρο όσο και τα έσοδα των επιχειρήσεων», αναφέρουν.

Οι εστίες ανησυχίας εντοπίζονται στους εξής παράγοντες:

  • Στις αυξημένες δαπάνες για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Δαπάνες που έχουν οδηγήσει τα ενεργειακά κόστη σε δυσβάσταχτα επίπεδα.
  • Το αυξημένο από 30% έως και 70% κόστος αγοράς των πρώτων υλών εξαιτίας της ενεργειακής επιβάρυνσης και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Στην μείωση της κατανάλωσης – πλην του τουρισμού και των συνδεδεμένων με αυτόν εργασιών και υπηρεσιών – εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.
  • Στην δεδομένη αύξηση του κόστους χρήματος ενόψει της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Μια ακόμη παράμετρος που έχει προστεθεί στο παζλ της αβεβαιότητας είναι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας με δεδομένο ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος. Η ανησυχία πηγάζει από τις πολιτικές συνέπειες του εκλογικού νόμου καθώς οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές ξορκίζουν την πιθανότητα ακυβερνησίας. Εξάλλου, το ζήτημα του εκλογικού νόμου έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των ερωτήσεων που κάνουν τόσο οι ξένοι, όσο και οι Έλληνες επενδυτές.