Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 21,43 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Επιστολή «καμπανάκι» SSM στις ελληνικές τράπεζες: Πουλήστε το 50% των senior bond για να δώσετε μερίσματα


Η προτροπή για πώληση έως και το 50% των senior bond μεταφράζεται σε πώληση 9,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές - Οι τράπεζες που πληρούν τα κριτήρια είναι η Eurobank και η Εθνική αλλά θα φανεί αν και πότε τελικά θα διανεμηθούν μερίσματα

Οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν νομοτελειακά στην υποχρέωση να μειώσουν τον κίνδυνο που φέρουν τα senior bond δηλαδή τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης που εξέδωσαν για τις τιτλοποιήσεις NPEs που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Ηρακλής.

Εφόσον προκύπτουν ζημίες, ναι μεν τις καλύπτει το ελληνικό δημόσιο θεωρητικά, αλλά ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι τελικά τις ζημιές θα τις πληρώσει το δημόσιο και αύριο δεν έρθει μια κυβέρνηση ή θεσμοί και πουν στις τράπεζες βάλτε τους μετόχους σας να πληρώσουν την ζημιά.

Το ζήτημα των ζημιών των κύριων ομολόγων απασχολεί τις τράπεζες που διαθέτουν επίσης και υψηλό DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (σε σύνολο 23 δισ. ευρώ κεφαλαίων τα 14,3 δισ. ευρώ είναι DTC, η χειρότερη σχέση διεθνώς)…

Ξαφνικά ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ και ελέγχει τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες έστειλε επιστολές στις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι θα πρέπει στο μέλλον να πουλήσουν έως και το 50% των κύριων ομολόγων – senior bond – που κατέχουν.

Να τονίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει 18,4 δισ. ευρώ κύρια ομόλογα ή senior bond ή ομόλογα υψηλής εξασφάλισης με εγγύηση το ελληνικό δημόσιο.

Δηλαδή οι τράπεζες έχουν εκδώσει 18,4 δισ. ευρώ senior bond και το ελληνικό κράτος έχει παράσχει εγγυήσεις για 18,4 δισ. ευρώ.

Η προτροπή για πώληση έως και το 50% των senior bond μεταφράζεται σε πώληση 9,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές.

Ποιος όμως θα αγοράσει ομόλογα που φέρουν με την κρατική εγγύηση αλλά εμπεριέχουν ρίσκο;

Η πώληση senior bond δεν είναι εφικτή αυτή την στιγμή αλλά η προτροπή του SSM δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Συν τοις άλλοις ο SSM συνδέει την μείωση του ρίσκου και με την διανομή μερισμάτων.

Οι τράπεζες που θα διανείμουν μερίσματα για την χρήση 2022 θα πρέπει να διαθέσουν στους μετόχους τους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες όχι το ελάχιστο επιτρεπόμενο δηλαδή το 35% των κερδών, αλλά ένα ποσοστό μεταξύ 20% με 30%.

Οι τράπεζες που πληρούν τα κριτήρια είναι η Eurobank και η Εθνική αλλά θα φανεί αν και πότε τελικά θα διανεμηθούν μερίσματα.

Η Πειραιώς π.χ. μέχρι να δυναμώσει ακόμη περισσότερο κεφαλαιακά και να δημιουργεί κεφάλαιο εσωτερικά δεν θα πρέπει να διανείμει μέρισμα ούτε στην χρήση 2023.

Η διανομή μερίσματος συνδράμει στην καλύτερη αποτίμηση στο χρηματιστήριο και λειτουργεί ελκυστικά για προσέλκυσης επενδυτών αλλά στις ελληνικές τράπεζες ακόμη προέχει η κεφαλαιακή επάρκεια…