Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 21,43 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Επιδότηση ρεύματος από Οκτώβριο: Μεγαλώνει όσο μικραίνει η κατανάλωση και κλιμακώνεται από τον... εργένη στον πολύτεκνο


Από τον επόμενο μήνα οι κλιμακωτές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος - Πώς διαμορφώνονται τα κριτήρια που καθορίζουν τη στήριξη - Κρίσιμο το ύψος της κατανάλωσης - Μπόνους για εξοικονόμηση 15% από τα νοικοκυριά

Μπαίνει τέλος από τον επόμενο μήνα στις οριζόντιες επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση μελετά ένα νέο σχήμα, το οποίο θα βασίζεται στις κλιμακωτές επιδοτήσεις, που θα συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις, που ανακοινώθηκαν πέρσι τον Σεπτέμβριο, κατέληξαν προβληματικές και γιατί δίνονταν σε όλους, χωρίς κριτήρια και γιατί στερούν πολύτιμους πόρους για τη στήριξη των πραγματικά ευάλωτων, όπως έχει υποδείξει και η Κομισιόν.

Το νέο σχήμα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα περιλαμβάνουν δύο πυλώνες κριτηρίων.

  • Στον πρώτο θα ορίζονται κατηγορίες καταναλωτών που θα εμπίπτουν στην επιδότηση, αλλά με κριτήρια κατανάλωσης. Διαφορετικά θα είναι τα όρια για τους εργένηδες, για παράδειγμα, διαφορετικά για οικογένειες. Στην τελευταία κατηγορία θα προβλέπεται, επίσης, διαφοροποίηση κατανάλωσης, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
  • Στον δεύτερο οι επιδοτήσεις θα είναι ανάλογες της κλίμακας κατανάλωσης ρεύματος. Όσο πιο λιγότερες κιλοβατώρες καίει ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λαμβάνει.

Θα προβλέπεται, επίσης, η παροχή έξτρα μπόνους στην επιδότηση στην περίπτωση που επιτευχθεί εξοικονόμηση ρεύματος σε ποσοστό 15%, σε σχέση με την περσινή κατανάλωση. Με άλλα λόγια, τη μεγαλύτερη ενίσχυση θα παίρνει το νοικοκυριό όχι μόνον με τη χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά και εάν έχει καταφέρει να τη μειώσει κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν από τα συναρμόδια υπουργεία για να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.