Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

ΕΚΤ: Θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό για την Ελλάδα αν σπάσει το spread 250 μ.β. μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων


Η διαφορά αυτή φαίνεται να παραμένει σταθερή δηλαδή το 10ετές γερμανικό ομόλογο έχει 250 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση από το ελληνικό - Ταυτόχρονα το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,80%, τα ελληνικά ομόλογα έχουν την υψηλότερη άρα και χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη

Η επιδείνωση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συνεχής. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,03% ενώ το Γερμανικό έχει απόδοση 1,50%. Η μεταξύ τους διαφορά είναι 250 μονάδες βάσης ή 2,5% ή spread όπως ονομάζεται στην ορολογία. Η διαφορά αυτή φαίνεται να παραμένει σταθερή δηλαδή το 10ετές γερμανικό ομόλογο έχει 250 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση από το ελληνικό.

Ταυτόχρονα το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,80%, τα ελληνικά ομόλογα έχουν την υψηλότερη άρα και χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη.

Το όριο του 4% αλλά ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Γερμανίας

Εάν σπάσει το spread 250 μονάδων βάσης μεταξύ των Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό για την Ελλάδα.

Το κρίσιμο όριο που θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά προσδιορίζεται για την Ελλάδα στο 4% με 4,20%.
Ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η εξής λογική στην ΕΚΤ.

Εάν σπάσει το spread 250 μονάδων βάσης μεταξύ των Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό για την Ελλάδα. Όσο παραμένει το spread στην ζώνη των 250 μονάδων δεν εγείρεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Οι λόγοι της επιδείνωσης

Γιατί ξανά τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη:

1) Ένας λόγος είναι κερδοσκοπικός.

Πολλά funds, - το bankingnews το έχει επισημάνει έγκαιρα – θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.

Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια που αυτό σημαίνει επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 μνημονιακούς όρους. Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα.

Η ΕΚΤ εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το όριο του 4% με 4,20% δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός… αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στιγματιστεί.

Όποιος προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…

Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…

2) Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω.

Παράδειγμα στην Βρετανία η Citigroup περιμένει έως τον Ιανουάριο του 2023, πληθωρισμό 18%, ενώ επιδείνωση θα υπάρξει και στην Γερμανία και σε πολλά άλλα κράτη. Σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, τα επιτόκια παρέμβασης θα αυξηθούν ακόμη 0,50% μικρότερες οι πιθανότητες για 0,75% και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης από 0,50% θα φθάσει στο 1%.

Με τις εκτιμήσεις ότι τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της FED να φθάνουν στο 4% και της ΕΚΤ μεταξύ 2,5% με 3% από αρχικές εκτιμήσεις έως 1,75%... οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.

3) Η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.

Στην μεν Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η νέα ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Meloni εάν μάλιστα πάρει και την σωστή απόφαση να καταργήσει τις λανθασμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας… θα υπάρξει κύμα… ανατροπών στην Δύση.

Στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολιτική ομηρεία, κάτι που αρχίζει να αποτιμάται από τους επενδυτές…