Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 21,43 C Weather icon (αίθριος καιρός)

ΕΔΕΥΕΠ: Ρίχνει ευθύνες στην TotalEnergies για τις καθυστερήσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη


H γαλλική εταιρεία φταίει για την καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, υποστηρίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων - Τέλη του 2023 εικόνα για τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών - Τα σχέδια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την αποθήκευση CO2

Στην TotalEnergies αποδίδει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αποκλειστικές ευθύνες για την καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Δεν έχουμε νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Η καθυστέρηση ήταν δεδομένη, γιατί ο διαχειριστής, που αποχώρησε μετά από τρία χρόνια, δεν έχει κάνει το έργο που έπρεπε να κάνει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι στα τέλη του 2023 θα υπάρχει σαφής εικόνα που θα καθορίσει εάν οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα δύο οικόπεδα της Κρήτης.

Ο κ. Στεφάτος δεν διευκρίνισε αν η εικόνα αυτή θα προέλθει από σεισμικές έρευνες, ούτε τον χρόνο διενέργειας τους. «Οι ανακοινώσεις για τα σεισμικά θα γίνουν από τους επενδυτές», περιορίστηκε να πει, επισημαίνοντας ότι ο νέος operator, η ExxonMobil, έχει υποβάλει ένα ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με δέσμευση να το ολοκληρώσει σε δύο χρόνια.

«Στα τέλη του 2023 θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για την εξερεύνηση και τις επόμενες αποφάσεις των επενδυτών. Οι σεισμικές δεν θα μας πουν με απόλυτη βεβαιότητα αν υπάρχει ή όχι φυσικό αέριο. Θα μας πουν ποιες είναι οι πιθανότητες για τον επενδυτή να κάνει γεώτρηση ή όχι. Αυτή θα επιβεβαιώσει την έκταση και την αξία των κοιτασμάτων».

Η ExxonMobil, ως διαχειρίστρια της κοινοπραξίας (με την ΕΛ.ΠΕ.), έχει εξασφαλίσει διετή παράταση της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών (σεισμικά) έως τις 9 Οκτωβρίου 2024. Οι έρευνες αυτές παραδοσιακά γίνονται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, για να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θαλάσσιων θηλαστικών.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των δεσμεύσεων των επενδυτών στα υπόλοιπα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε την ανάγκη «να επιτρέψουμε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές και να επανέλθουμε αργότερα πιο συγκεκριμένα». Ο ίδιος, πάντως, έκανε γνωστό ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη συνομιλίες με ξένους επενδυτές για τη δυνητική συμμετοχή τους σε υφιστάμενα οικόπεδα. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνομιλίες για να ανακοινωθούν.

Τα υπεράκτια αιολικά

Η ΕΔΕΥΕΠ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της, έχει αναλάβει επιπλέον δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποθήκευση φυσικού αερίου, τη διαχείριση άνθρακα/GHG, καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το πρώτο έργο για την υπόγεια αποθήκευση CO2 που μελετά η ΕΔΕΥΕΠ είναι στον Πρίνο, έχει μάλιστα, ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η εταιρία προσβλέπει στην εμπειρία της Νορβηγίας, ενώ συνεργάζεται με την KPMG για την έκδοση σχετικού white paper. Ένα δεύτερο, πιθανό, παρόμοιο έργο έχει εντοπιστεί στα Γρεβενά. Ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση αξιολογούνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής κι αν μπορούν να κρατήσουν CO2.

Για τα υπεράκτια αιολικά ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ έκανε γνωστό ότι στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα στόχων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η εταιρία έχει αναλάβει την επιλογή χώρων οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας. Προς τούτο, έχει ξεκινήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, το ενδιαφέρον των οποίων χαρακτηρίζεται «πολύ μεγάλο». «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε την αγορά», τόνισε ο κ. Στεφάτος, αναφέροντας ότι έχουν αξιολογηθεί περιοχές, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί ευαίσθητες περιοχές, που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε και την προοπτική να υπάρξει συνδυασμός ενεργειακών δυνητικών έργων, όπως, για παράδειγμα, τα υπεράκτια με το υδρογόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ to 2022 προβλέπεται να είναι αυξημένος κατά 62% σε σχέση με το 2020. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας από 1 εκατ. ευρώ το 2020, ανέρχονται σε 15,5 εκατ. ευρώ σήμερα. Μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις το μετοχικό της κεφάλαιο από 6 εκατ. ευρώ το 2020, διαμορφώνεται το 2022 σε 12 εκατ. ευρώ. Το 2021 η εταιρία είχε EBITDA 3.755.780 ευρώ.