Loading
Στην επόμενη περιφερειακή διοίκηση μεταφέρεται η καυτή πατάτα της υλοποίησης του σχεδιασμού για την διαχείριση των αποβλήτων στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Τρία χρόνια μετά την εκφρασμένη βούληση της πολιτείας για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων ΣΔΙΤ, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ωρίμανση του σχεδιασμού καθυστερεί, δυσχεραίνοντας την αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ της Φυλής που συνεχίζει να αποτελεί τον μοναδικό σκουπιδότοπο της Αττικής.
Έτσι, ο απολογισμός παραμένει μονότονα ο ίδιος καθώς το σύνολο σχεδόν των αποβλήτων του 1,7 εκατ. τόνων οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ της Φυλής, η λειτουργία του οποίου δεν έπαψε όπως προβλεπόταν από το ισχύον ΠΕΣΔΑ, το οποίο αναθεωρείται για 3η φορά.
Σήμερα υλοποιείται στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας ακόμη ένα έργο, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας 4.000.000 κυβικών μέτρων για να επιμηκύνει το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ έως το 2024.
Όπως προκύπτει από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, από το συνολικό σχεδιασμό για έξι μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων (ΜΑΑα) μόνο οι μισές έχουν χωροθετηθεί!
Εδώ και μήνες οι εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων έχουν επισημάνει την ακινησία στον τομέα αυτό αλλά και την δυσκολία της πολιτείας να στηρίξει τις επιλογές της και να προχωρήσει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδιασμού.
Ήδη, η μονάδα-γίγας που προγραμματιζόταν για την περιοχή της Φυλής, δυναμικότητας 520.000 τόνων ετησίως για την οποία μάλιστα έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναθεωρείτε πλήρως.
Το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών μονάδων, μίας στο Δυτικό Πάρκο στην Φυλή, δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως και μια μονάδα στο Κεντρικό Πάρκο, δυναμικότητας 315.000 τόνων ετησίως, η χωροθέτηση της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου χώρου για το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας είναι σε εξέλιξη.
Με δεδομένο μάλιστα τον εν εξελίξει διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων του Κεντρικού Πάρκου, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί, πριν την έναρξη της Β2 φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, της διαδικασίας δηλαδή που «κλειδώνει» τον τελικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές των έργων με την ενεργό συμμετοχή της αγοράς.
Οι αντίστοιχες διαδικασίες για το Νοτιοανατολικό Πάρκο και το Βόρειο Πάρκο, προβλέπεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022 το αργότερο. Το χρονοδιάγραμμα – λάστιχο που ακολουθεί διαχρονικά ο τομέας των αποβλήτων, δημιουργεί αρκετές επιφυλάξεις για την υλοποίηση και αυτού του σχεδιασμού εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου όπου η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις τοπικές κοινωνίες.
Το σήριαλ με τα επίμαχα έργα δυσχεραίνεται και από ένα πρόσθετο παράγοντα που είναι οι προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων με χαρακτηριστική περίπτωση το ώριμο κατά τα άλλα έργο στο Γραμματικό.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος μετά την απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) να αποκλείσει από το διαγωνισμό την κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ-Μεσόγειος», η οποία ήταν και ο μοναδικός διεκδικητής.
Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο σχεδιασμό χωροθετήσεις έχουν τα πάρκα του Πειραιά (Σχιστό) όπου προωθείται διαγωνισμός ΣΔΙΤ για κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, και φυσικά το Βορειοανατολικό Πάρκο στο Γραμματικό δυναμικότητας 60.000 τόνων, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί ως δημόσιο.
Τους δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ Κεντρικού Τομέα και Σχιστού ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, διεκδικούν οι κοινοπραξίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής και Intrakat – Watt.