Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ): Η κυβέρνηση επιδοτεί με 9 δισ. ευρώ το καρτέλ της ενέργειας, όχι τους καταναλωτές


Είναι μόνο τέσσερις οι παίκτες με καθετοποιημένες δραστηριότητες οι οποίοι ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη - Πρέπει να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας μέσω του οποίου ελάχιστοι παίκτες διαμορφώνουν τις τιμές, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Για στρέβλωση της ενεργειακής πολιτικής μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. Ανέφερε πως η διαδικασία συνεχούς επιδότησης του καρτέλ της ενέργειας που έχει δημιουργηθεί (όπως είπε είναι μόνο τέσσερις οι παίκτες με καθετοποιημένες δραστηριότητες) οι οποίοι ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, δεν οδηγεί πουθενά.

Εξήγησε ότι οι τέσσερις παίκτες διαμορφώνουν τις τιμές στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα ολιγοπώλιο, ενώ έχει στείλει επιστολή από το Δεκέμβριο του 2020 στον τότε υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και να υπάρχει ανταγωνισμός για να υποχωρήσουν οι τιμές, μόνο αυτό δεν έγινε. Η κυβέρνηση έχει δώσει 9 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων στην αγορά.

Είπε επίσης ότι είναι λάθος το σημερινό σύστημα που οι εταιρείες ανακοινώνουν τα τιμολόγια, μαντεύοντας ποιες θα είναι οι τιμές στην αγορά, όπως και ότι είναι λάθος οι τιμές να διαμορφώνονται μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των επίσης χρηματιστηριακών τιμών φυσικού αερίου. Εξήγησε ότι αυτό είναι κερδοσκοπία, ενώ οι εταιρείες έχουν μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου με την Gazprop και δεν αγοράζουν κάθε μέρα με βάση τις τιμές φυσικού αερίου.