Loading
Στους λόγους της δυσκολίας συγκέντρωσης των διαφόρων φορολογικών πιστοποιητικών, φορολογικής ενημερότητας, ασφαλιστικής ενημερότητας, ΕΝΦΙΑ και άλλων πιστοποιητικών λόγω της καταστροφής πολλών φακέλων σε Πολεοδομίες, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος των Συμβολαιογράφων Αττικής, Λένα Κοντογεώργου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». εστιάζοντας στο ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για τη συγκέντρωση των εγγράφων. Από το γεγονός αυτό, τόνισε, ξεκινά το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες γονικών παροχών ακινήτων, όσο και στις μεταβιβάσεις.
Η ίδια σημείωσε ότι εκεί είναι που αρχίζει το πρόβλημα με την αναμονή για την έκδοση των πιστοποιητικών. «Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ειδικές κατηγορίες κτηματολογικών γραφείων ή υποθηκοφυλακείων. Πρώτον, υπάρχουν τα υποθηκοφυλακεία έμμεσα ή άμεσα, και τα κτηματολογικά γραφεία αυτά που έχουν ενταχθεί στον φορέα – και αυτά που δεν έχουν ενταχθεί στο φορέα».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, διότι είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία η καταχώρηση, και δεν απαιτείται κάποια εμπειρία σημαντική» υπογράμμισε η κ. Κοντογεώργου.
«Όταν καθυστερούν τα πιστοποιητικά από το υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο δεν είναι δυνατή η γρήγορη εκταμίευση του δανείου και εκεί είναι το πρόβλημα. Επομένως, ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πότε θα εκταμιευθεί το δάνειο (…) Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες χρειάζονται δυόμισι χρόνια. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου, αλλά εκεί είναι μόνο μία υπάλληλος, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στον όγκο εργασίας» πρόσθεσε η ίδια.