Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Γιατί έχουν παγώσει οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης


Κάμψη καταγράφεται στην «όρεξη» μεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης - Σε ποιες επενδύσεις εντοπίζεται το πρόβλημα - Γιατί το δύσκαμπτο πλαίσιο επιτείνει τα προβλήματα

Η ποσόστωση ανά πυλώνα χρηματοδότησης αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τροχοπέδη στην επιτάχυνση της χορήγησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην δυσκαμψία του πλαισίου έρχεται να προστεθεί και το «φρενάρισμα» από την πλευρά των μεσαίων επιχειρήσεων όταν η επένδυση έχει κατασκευαστικό κόστος εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες.

Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση ανά πυλώνα το πλαίσιο είναι έτσι δομημένο ώστε αν δεν έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για το 57% του ενός πυλώνα δεν μπορεί η τράπεζα να ανοίξει τον επόμενο.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που θέλουν για παράδειγμα να χρηματοδοτηθούν από τον πυλώνα για την «εξωστρέφεια». Εάν η τράπεζα δεν έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν στο 57% του ποσού για τον προηγούμενο που είναι η «πράσινη μετάβαση» και ο «ψηφιακός μετασχηματισμός», δεν μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία για το συγκεκριμένο αίτημα.

Οι πυλώνες των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, εξωστρέφεια, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.

Φρένο λόγω κόστους

Πέραν των εν λόγω αγκυλώσεων η διάθεση των μεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα μικρό βαθμό κάμψης, κυρίως για όσα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κατασκευαστικές εργασίες. Κι αυτό εξαιτίας της σημαντικής, οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40%, αύξησης στις τιμές βασικών πρώτων υλών.

Παρατηρείται ένα φρενάρισμα στην συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων και έως ένα βαθμό είναι λογικό. Δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους, αλλά τα μεταφέρουν για αργότερα με την προσδοκία ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην πηγή του προβλήματος που είναι το πολεμικό μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Τα επιτόκια

Μολονότι το επιτοκιακό κόστος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εξαιρετικά χαμηλό στο νέο νομισματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, το επιτόκιο αναφοράς έχει ξεπεράσει το 1,30% και αυτό προκαλεί σε ορισμένες εταιρείες σκεπτικισμό.

Το επιτοκιακό κόστος παρά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς δεν αποτελεί τόσο κρίσιμο παράγοντα όσο η αβεβαιότητα λόγω της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους που έχει συμπαρασύρει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στις πρώτες ύλες.