Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Απευθείας στο ταμείο του καταστήματος η επιδότηση


Μέχρι δύο κλιματιστικά αντικατάσταση ανά νοικοκυριό - Διευκρινήσεις από τον υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκα

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο προϋπολογισμός του μέτρου της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών είναι 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35%-50% και θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές.

«Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%» ανέφερε. Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει θέσει κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους τονίζοντας ότι προηγούνται οικογένειες με μέλος με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. 

Η διαδικασία

Ο καταναλωτής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει. 

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, η οποία θα είναι σε λειτουργία για κάποιες μέρες θα γίνει ιεράρχηση, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες. Στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα πηγαίνει στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώνει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. «Δεν θα περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση» διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.