Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 27,39 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Δεύτερη αύξηση 10% στις τιμές μέσα στο 2022 - Η προηγούμενη ήταν 12%


Είναι η δεύτερη ανατίμηση μέσα στη χρονιά και άρχισε να ισχύει από τις 15 Ιουνίου - Στη γραμμή Ραφήνα - Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από 35 ευρώ ανεβαίνει στα 38 ευρώ, αύξηση 8,57%, ενώ στη γραμμή Ραφήνα -Τήνος από 32 ευρώ πάει στα 35 ευρώ, αύξηση 9,38%

Σε νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των επιβατών από 5% έως 10% μεσοσταθμικά προχώρησαν από τις 15 Ιουνίου οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και την απρόσκοπτη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη αύξηση είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα στο 2022, καθώς η προηγούμενη ήταν τον Απρίλιο και έφθανε μεσοσταθμικά το 10% με 12%. Αυτό οφείλεται στο ολοένα αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, που αυτή τη στιγμή έχει φθάσει το 70% των λειτουργικών δαπανών ενός πλοίου από το 40% που ήταν από έναν χρόνο και έχει δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό στα οικονομικά των εταιρειών.

Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη δαπάνη που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες του κλάδου και ενώ αυτή η δαπάνη υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν το 30% με 35% του λειτουργικού κόστους ενός πλοίου αυτή τη στιγμή εκτοξεύεται και έχει ξεπεράσει το 70% με το 75% σε κάποιες περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο τόνος πετρελαίου σήμερα του καυσίμου VLSFO, που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει scrubbers, άγγιξε τα 1.264 δολάρια ο τόνος, από 480 δολάρια που ήταν πέρυσι.

Πηγές της ακτοπλοΐας επισημαίνουν ότι για κάποιους προορισμούς και δρομολόγια που δεν έχει γίνει ακόμα αύξηση τιμών δεν αποκλείεται να γίνει από την 1η Ιουλίου.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με στοιχεία στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από τα 35 ευρώ αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ αύξηση 8,57%, ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ αύξηση 9,38%. Στη γραμμή επίσης Ραφήνα-Άνδρο το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ, αύξηση 8,70%.

Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφθασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49% ενώ για το ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ, αύξηση 4,85%.

Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ, αύξηση 4% και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ