Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

«Αίγλη»: Διαγωνισμός για 20ετή μίσθωση με 35.000 ευρώ το μήνα


Τι περιλαμβάνει η διαγωνιστική διαδικασία για την «Αίγλη» στο Ζάππειο που θα γίνει το Νοέμβριο - Τιμή εκκίνησης μηνιαίου μισθώματος από τα 35.000 ευρώ, συν επιπλέον όροι και ουσιώδης ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου

Με στόχο να επαναλειτουργήσει το 2023 με νέα, ανανεωμένη εικόνα αποφέροντας μίνιμουμ μηναίο μίσθωμα άνω των 35.000 ευρώ θα πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρηση της εκμετάλλευσης και λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος της «Αίγλη» στο Ζάππειο.

Οι προσφορές έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν στις αρχές Νοεμβρίου για το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα όπου περιλαμβάνονται α) το κεντρικό κτίριο συνολικής επιφανείας 3.301 τετραγωνικών μέτρων, β) ο κινηματογράφος ΑΙΓΛΗ επιφανείας 766 τ.μ. ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ήδη από το 1992) όπως και η χρήση που έχει χαρακτηρισθεί κι αυτή διατηρητέα και (γ) τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961 τ.μ..

Το κτιριακό συγκρότημα της «Αίγλης» είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σπουδαιότητα- μετά το Ζάππειο Μέγαρο- από τα κτίρια του Ζαππείου Κήπου. «Το αναψυκτήριο, λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου πρωτολειτούργησε σαν ξύλινο καφενεδάκι με την ονομασία ‘’ΚΙΟΣΚΙ’’ και έγινε στέκι πνευματικών Αθηναίων. Στη συνέχεια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έγινε αναψυκτήριο στην ίδια θέση και μετονομάστηκε σε ‘’ΑΙΓΛΗ’’ που λειτούργησε αδιάκοπα, έως το σήμερα. Κατέχοντας εξέχουσα θέση, καθώς απ’ αυτό απολαμβάνεις την θέα της Ακρόπολης, του Καλλιμάρμαρου και του Λυκαβηττού, έγινε σύντομα σημαντικό σημείο συνάντησης των Αθηναίων για κοινωνικές και πνευματικές εκδηλώσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η νέα μίσθωση

Τώρα, το προτεινόμενο βασικό μηνιαίο μίσθωμα κατά την πρώτη τριετία της μίσθωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 35.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί την τιμή εκκίνησης, ενώ στους όρους περιλαμβάνεται και η ουσιώδης ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου για την επωφελέστερη εκμετάλλευσή του. Επελέγη η πρόταση η μίσθωση του συγκροτήματος να γίνει με μακροχρόνια μίσθωση 20 ετών «προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα από οικονομική άποψη και για λόγους μακροβιότητας του κτιρίου», όπως επισημαίνεται.

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και η διαδικασία αφορά την εκμίσθωση ολοκλήρου του κτιριακού συγκροτήματος του αναψυκτηρίου και του θερινού κινηματογράφου «ΑΙΓΛΗ» του Ζαππείου Κήπου, ο οποίος έχει εκμισθωθεί για τη φετινή, θερινή περίοδο έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Στο συγκρότημα περιλαμβάνεται και ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ο οποίος έχει είσοδο από την οδό Βασιλίσσης Όλγας, ενώ ως τελευταίος μισθωτής της «Αίγλης», προ κορονοϊού, ήταν η «Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής Α.Ε.», εταιρεία, συνδεόμενη με τον Δημήτρη Κοντομηνά, αποχωρώντας τελικά με μεγάλες ζημίες.

Ο νέος μισθωτής υποχρεούται να εκτελέσει όλες τις εργασίες, που είναι απαραίτητες για την ανακαίνιση, ανακατασκευή, αποκατάσταση και διαμόρφωση του κεντρικού κτιρίου, με βάση τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκαν από το 2020 και μετά, όλες τις εργασίες καθαιρέσεων και αποκαταστάσεων, που επιβάλλονται από τις εν λόγω αποφάσεις αλλά και όλες τις εργασίες ανακαίνισης, ανακατασκευής, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Ενδεικτικά, προ διετίας η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενέκρινε την υπαγωγή των αυθαιρέτων κατασκευών του αναψυκτηρίου ΑΙΓΛΗ στον Ν. 4495/2017 υπό τον όρο να υποβληθεί μελέτη αναμόρφωσης και ευπρεπισμού των όψεων του κτιρίου του αναψυκτηρίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων, ώστε να εντάσσεται το κτίριο με τον αρμόζοντα τρόπο στον περιβάλλοντα χώρο του κήπου του Ζαππείου και των γειτονικών μνημείων, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (π.χ. να περιοριστεί επαρκώς το πλάτος του deck προς την πλευρά του Ζαππείου Μεγάρου, να απομακρυνθούν τα μεταλλικά στέγαστρα στην ανατολική όψη, να απομακρυνθούν το πρόσκτισμα με τους τσιμεντόλιθους και τα ελλενίτ στην βορειοανατολική πλευρά κ.ο.κ.).

Αντίστοιχα έχει εκδοθεί ήδη από πέρυσι έτερη απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη αναμόρφωσης των όψεων του αναψυκτηρίου, αλλά και η οικοδομική άδεια με τίτλο «Εργασίες προσαρμογής όψεων Αναψυκτηρίου «ΑΙΓΛΗ» ΖΑΠΠΕΙΟΥ στο πλαίσιο υπαγωγής του ακινήτου στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 – Καθαίρεση βοηθητικού κτίσματος στον περιβάλλοντα χώρο», που αφορούν το εξωτερικό κέλυφος του κτιριακού συγκροτήματος (μη συμπεριλαμβανομένου του τμήματος του θερινού κινηματογράφου) και τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, πιστοποιούμενη αρμοδίως από επακόλουθο Έλεγχο Δόμησης, θα επιτρέψει την οριστική υπαγωγή των εγκαταστάσεων του κεντρικού κτιρίου στις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Η παραπάνω μελέτη εφαρμογής εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Ε.Ο κ Κ. και ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 362 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται «το μίσθιο, προκειμένου να καταστεί εκμεταλλεύσιμο, χρήζει ουσιώδους ανακαίνισης, ανακατασκευής, αποκατάστασης και διαμόρφωσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου του αναψυκτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, προκειμένου να αποκτήσει την άρτια τεχνική, αισθητική και λειτουργική εικόνα, να προσαρμοσθούν οι όψεις του, να εναρμονισθούν οι αυθαίρετες κατασκευές (σ.σ. που υπήχθησαν στον Ν. 4495/2017) και να αναδειχθούν τα στοιχεία που θα το καταστήσουν πόλο έλξης στους τομείς της εστίασης και της ήπιας αναψυχής. Οι εργασίες για την αποκατάσταση του εσωτερικού του κεντρικού κτιρίου, προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό, περιγράφονται κατ’ ελάχιστο σε οικονομοτεχνική μελέτη της εταιρίας ‘’Solum Property Solutions’’ με ελάχιστο προϋπολογισμό λίγο πάνω από τις 181 χιλ. ευρώ».

Το κτίριο προορίζεται για χρήση εστίασης και ηπίας αναψυχής απαγορευόμενης της χρήσης του ως νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, ενώ ο κινηματογράφος θα χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του ως κινηματογράφου.

Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης κατατίθεται από τους συμμετέχοντες εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να διαθέτουν:

  • Ετήσιο κύκλο εργασιών για κάθε χρήση των ετών 2017, 2018 και 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικό κύκλο εργασιών από την παροχή υπηρεσιών εστίασης για κάθε χρήση των ετών 2017, 2018 και 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των 15 εκατ. ευρώ.
  • Κερδοφόρες όλες τις χρήσεις των ετών 2017, 2018 και 2019.
  • Πιστοληπτική ικανότητα από τράπεζα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
  • Τραπεζικό δανεισμό όχι μεγαλύτερο του 5% του μέσου ετησίου κύκλου εργασιών των ετών 2017, 2018 και 2019.
  • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του ενδιαφερόμενου για ποσό κατ’ ελάχιστο 1 εκατ. ευρώ ανά περιστατικό.

Επιπλέον, θα συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα των χρήσεων 2020 και 2021, ενώ σε σχέση με την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να διαθέτουν σωρευτικά κατά τον χρόνο υποβολής των προσφορών α) αποδεδειγμένη εμπειρία 10 τουλάχιστον ετών στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης, β) τουλάχιστον δέκα (10) καταστήματα εστίασης σε λειτουργία, τα οποία είτε διαχειρίζεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είτε τα διαχειρίζονται θυγατρικές εταιρίες του είτε διαχειρίζονται τρίτοι συνδεόμενοι μαζί του με συμβάσεις δικαιόχρησης ή σε λειτουργία διεθνούς φήμης και κύρους επιχείρηση εστίασης, γ) εμπειρία και τεχνογνωσία και οργάνωση στην διεξαγωγή εκδηλώσεων και στην παροχή υπηρεσιών catering.

Η οικονομική προσφορά πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προτεινόμενο βασικό μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο πρέπει κατά την πρώτη τριετία της μίσθωσης να είναι μεγαλύτερο των 35.000 ευρώ (ως τιμή εκκίνησης), το προτεινόμενο ποσοστό αναπροσαρμογής του προτεινόμενου βασικού μηνιαίου μισθώματος μετά την πρώτη τριετία, το προτεινόμενο πρόσθετο ετήσιο μίσθωμα υπολογιζόμενο σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) επί των ετησίων ακαθαρίστων εισπράξεων του μισθίου από 1.1.2024 και μέχρι την λήξη της μίσθωσης με ελάχιστο ποσοστό εκκίνησης το 1%, το προτεινόμενο ποσοστό ετήσιας αναπροσαρμογής του προσθέτου ετησίου μισθώματος επί των ακαθαρίστων εισπράξεων του μισθίου, καθώς και το προτεινόμενο κατώτατο όριο εγγυημένου ετησίου κύκλου εργασιών από το σύνολο των ασκουμένων δραστηριοτήτων από τις αρχές του 2024 κι εφεξής και το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ ετησίως.