Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Έρχεται τσουνάμι νέων «κόκκινων» δανείων - Σταϊκούρας: «Δεν πρέπει να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί»


«Έχουμε το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα δεν βλέπει αναταράξεις στις πληρωμές. Ωστόσο, τέτοιοι κίνδυνοι υφίστανται σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, ενοχλημένος από τον υψηλό όγκο απορρίψεων ρυθμίσεων δανείων

Με στόχο την πρόληψη πιθανών αναταράξεων στην πληρωμή των δανείων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βάζει στο κάδρο της συζήτησης τα υψηλά ποσοστά απορριψιμότητας στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και κάλεσε τράπεζες και servicers «να κάνουν τη δουλειά τους και να εφαρμόσουν τον νόμο», ενώ από τα στοιχεία που παρουσίασε διαφαίνεται πως η αγορά των πιστωτών λειτουργεί ως προς τα ποσοστά εγκρισιμότητας με δύο ταχύτητες.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν δημόσια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στις προκλήσεις, στις αβεβαιότητες και στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Έχουμε το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», δήλωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Το τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα δεν βλέπει αναταράξεις στις πληρωμές. Ωστόσο, τέτοιοι κίνδυνοι υφίστανται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν, λοιπόν, προκλήσεις, δύσκολες συγκυρίες και αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση είναι alert και όλοι μαζί οφείλουμε να περιορίσουμε τις οποιεσδήποτε δυσμενείς και δυσάρεστες συνέπειες».

Το θέμα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, κυρίως της αποφυγής δημιουργίας πρόσθετου, καθώς οι προβλέψεις αλλά και τα πρώτα στοιχεία κάνουν ορατό τον κίνδυνο για μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί στην τωρινή συγκυρία μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με δεδομένο ότι τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων πλήττονται από τον πληθωρισμό αλλά και τα κέρδη των εταιρειών πιέζονται, αφενός από την αύξηση των πρώτων υλών, αφετέρου από τη μείωση της κατανάλωσης.

Γιατί απορρίπτουν αιτήσεις ρυθμίσεων

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν ο Χρήστος Σταϊκούρας και η ειδική γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, το μέσο ποσοστό απόρριψης από τράπεζες και servicers διαμορφώνεται στο 46%. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξίσου σημαντικές σε ποσοστό είναι και οι απορρίψεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα των πιστωτών όσον αφορά την απόρριψη της ρύθμισης:

Πρώτον, τα ρυθμισμένα, σε διμερή ρύθμιση μεταξύ τράπεζας/servicer και δανειολήπτη. Οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι η διμερής ρύθμιση που έχει γίνει, είναι ευνοϊκότερη αυτής που βγάζει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την ένταξη στην ολιστική ρύθμιση του εξωδικαστικού και για τα ενήμερα δάνεια, εφόσον το δάνειο ενταχθεί στη ρύθμιση, τότε θα μεταπηδήσει στα «κόκκινα» (σ.σ. αμφισβητούμενης για ένα χρονικό διάστημα είσπραξης), εξέλιξη δυσμενής τόσο για τον δανειολήπτη όσο και για τον πιστωτή.
«Κάποια από τα επιχειρήματα των πιστωτών είναι εύλογα, κάποια όμως είναι υπερβολικά», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Δύο ταχύτητες

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζουν τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων για ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε τα εξής ποσοστά: το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων της Παγκρήτιας είναι 79% και μεταξύ των servicers, 74% της QQuant, 68% της B2Capital και 61% της Intrum.