Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 - Αθήνα: 23,16 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Intrakat: Επιστρέφει σε κερδοφορία το 2022, «ανοίγει παράθυρο» σε στρατηγικό επενδυτή για ΑΠΕ


Σχόλια

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου Ιντρακάτ κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2021, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τη φημολογία για την οιονεί διαπραγμάτευση με την BC Partners.

Η διοίκηση ωστόσο παραδέχθηκε πως υπάρχει ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση ο στόχος της Ιντρακάτ (μετά τη συγχώνευση με την ΓΑΙΑ Άνεμος) είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναπτύσσοντας σταδιακά εγκαταστημένη ισχύ 1,6 GW έως το 2025.

Προς το παρόν το πλάνο προβλέπει τη λειτουργία 100 MW έως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023, και την προσθήκη ακόμη 250 MW μέσα στο 2023, το οποίο κατά τη διοίκηση κινείται εντός προγράμματος.

Επισημάνθηκε δε πως ο στρατηγικός στόχος είναι η διατήρηση 250 MW στην ιδιοκτησία της εταιρείας – προκειμένου να λαμβάνει σταθερά έσοδα της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ- ενώ διατηρεί την πρόθεση συνεπένδυσης για το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η διοίκηση του ομίλου δικαιολόγησε την εξέταση των πιθανών επενδυτικών προτάσεων από τρίτους.

Πιο κατηγορηματική ήταν ωστόσο η στάση του CEO του ομίλου Πέτρου Σουρέτη σε σχετική ερώτηση περί του ενδεχόμενου πώλησης μετοχών της Ιντρακάτ σε τρίτο επενδυτή, αναφέροντας πως αποτελεί φημολογία που και ο ίδιος παρακολουθεί να μεταδίδεται στα ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά την προοπτική του 2022, η διοίκηση του ομίλου εκτίμησε πως στην τρέχουσα χρήση θα επανέλθει στην κερδοφορία, καθώς αφενός ενίσχυσε σημαντικά το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού της έργου στο 1,1 δισ. ευρώ, και αφετέρου γιατί αναμένει το πώς θα λειτουργήσουν οι πυροσβεστικές πρωτοβουλίες του ΥΠΟΜΕ όσον αφορά τη διαχείριση των ανατιμήσεων. Ο κ. Σουρέτης συμπλήρωσε επίσης πως οι συμβάσεις για τα νέα έργα της περιόδου, δεδομένων των χαμηλών εκπτώσεων και της νέας κοστολόγησης, παρέχουν ως ένα βαθμό προστασία στην κερδοφορία.

Σε κάθε περίπτωση στόχος για το 2022 είναι η σταδιακή επαναφορά του μικτού περιθωρίου κέρδους στο 9%-11% και του περιθωρίου EBITDA στο 4%-5%, βελτίωση που θα της επιτρέψει να διανείμει μέρισμα για την τρέχουσα χρήση.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε εκτενώς στην επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος και τις υπέρμετρες ανατιμήσεις υλικών, συμπληρώνοντας δε πως τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΜΕ δεν επαρκούν και πως διατηρείτε ανοιχτός δίαυλος για νέες παρεμβάσεις στήριξης.

Σε ότι αφορά την επιχειρησιακή στρατηγική, η διοίκηση της εταιρείας θα διεκδικήσει έργα άνω των 5 δισ. είτε ΣΔΙΤ, είτε δημόσια το προσεχές διάστημα ενώ τοποθετείται και για τις νέες φουρνιές έργων που θα προκύψουν. Στο πλαίσιο, αυτό δε ο κ. Σουρέτης εξήγησε την απουσία της εταιρείας από τη διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, αναφέροντας πως πρόκειται για διαγωνισμό χωρίς κατασκευαστικό ενδιαφέρον, που κυρίως προσελκύει μεγάλα χρηματοοικονομικά σχήματα. Ανάφερε ωστόσο ότι η εταιρεία διατηρεί συζητήσεις με δύο εκ των 8 σχημάτων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Αττική Οδό, για την πιθανότητα εκ των υστέρων συμμετοχής σε κάποια κοινοπραξία, χαρακτηρίζοντας ωστόσο πρώιμες τις όποιες επαφές.

 

Σχόλια: