Loading
Το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, που έλαβε χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι εάν η κεφαλαιακή αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, τότε θα προσμετρηθεί το όποιο ποσό συγκεντρωθεί.
Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου 473,3 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται η Thrinvest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου.
Ενώ ήταν γνωστό ότι παγώνει το ενδιαφέρον της Thrinvest για την Attica Bank επιβεβαιώνεται ότι δεν περιλαμβάνεται στους συμμετέχοντες επενδυτές.
Η αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφώσει ως εξής τα ποσοστά των μετόχων της Attica Bank 70,60% Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ 20,43%, ΕΦΚΑ 8,53%, υπόλοιποι μέτοχοι 0,45%...
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι πως θα υλοποιηθεί η αύξηση με Ταμεία, καθώς και οι τρεις βασικοί επενδυτές είναι νομικά πρόσωπα χωρίς ουδεμία συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή.
Επίσης ειδικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αποδείξει ότι 334 εκατ. ευρώ με τα οποία θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ είναι επένδυση βιώσιμη.
Θα πάρει εγκρίσεις το ΤΧΣ από τον ESM απουσία ιδιώτη επενδυτή;
Γιατί ενώ αποχώρησε η Thrinvest η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει να είναι κλειδωμένη στο limit down;
Ήδη βρίσκεται στα 12,24 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 122 εκατ. ευρώ.
Επίσης είναι απαράδεκτο η Attica Bank να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 473,3 εκατ. ευρώ με παραδοχές 9μήνου 2022, ενώ θα έπρεπε να ανακοινώσει πρώτα τις επιδόσεις της χρήσης 2022 και μετά να πάρει εγκρίσεις για το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου.
Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ με τιμή 13,50 ευρώ είναι:
27 Μαρτίου αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης
30 Μαρτίου έναρξη της διαπραγμάτευσης
19 Απριλίου τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης
25 Απριλίου κατανομή και διάθεση αδιάθετων μετοχών
28 Απριλίου έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών
Με βάση τη δομή της κεφαλαιακής αύξησης, οι παλιοί μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν 3,5164 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά, με τιμή διάθεσης στα 13,5 ευρώ ανά μετοχή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ) που έχει τώρα στο χαρτοφυλάκιό του το 69,51% της τράπεζας, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ μερίδιο που μεταφράζεται σε 329 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) έχοντας πλέον ενσωματώσει στο ενεργητικό του και το 8,08% που κατείχε η Ellington, μέσω της Rinoa, ελέγχει το 20,11% της Attica Bank. Με συνέπεια το δικό του μερίδιο στην εισφορά νέων κεφαλαίων να ανέρχεται στα 95,19 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά ο e-EΦΚΑ με το 8,40% που κατέχει στην τράπεζα, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.
Το παζλ συμπληρώνεται από τούς υπόλοιπους μετόχους, η συνολική συμμετοχή των οποίων εκφράζει το 1,99% της τράπεζας. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι η δική τους κεφαλαιακή συνεισφορά ανέρχεται στα περίπου 9,4 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα με το είδος της συμφωνίας που μπορεί (;) να υπάρξει με το σχήμα της Thrivest, η πιθανή είσοδό της θα γίνει όπως όλα δείχνουν, με παραίτηση δικαιωμάτων από υφιστάμενους μετόχους ( του ΤΜΕΔΕ κατά τα φαινόμενα) σε συνδυασμό και με την απορρόφηση αδιαθέτων. Σε συνάρτηση βέβαια και το πόσα κεφάλαια θα θελήσει (αν εν τέλει θελήσει) να τοποθετήσει το συγκεκριμένο σχήμα.
Αρνητικά ίδια κεφάλαια και ξεφούσκωμα της μετοχής
Η Attica Bank δίνει μάχη με τον χρόνο (και όχι μόνο) για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Όπως η ίδια η τράπεζα λέει, η στρατηγική της «μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis».
Εφόσον υπάρχει συμφωνία ως προς τα σκέλη της αποεπένδυσης σε χρόνο μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2022, αυτό θα επιφέρει τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων. Με εκτιμώμενο ύψος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Συνέπεια αυτών, θα είναι να κλείσει η χρήση με ζημιές 350 εκατ. ευρώ και με αρνητικά ίδια κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Τα οποία και θα αποκατασταθούν με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα συνδράμει και στις απαιτούμενες προβλέψεις.
Χθες στο χρηματιστήριο η μετοχή υποχώρησε εκ νέου, κλείνοντας με απώλειες 10%, στα 12,24 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται στα 122 εκατ. ευρώ. Δηλαδή… 74,5% πιο κάτω από τα επίπεδα της 10ης Φεβρουαρίου. Όταν υπό συνθήκες ακραίας κερδοσκοπίας, τα ίχνη της οποίας ακόμη αναζητούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τράπεζα με το ανεπαίσθητο free float είχε φτάσει να αποτιμάται στα 478,6 εκατ. ευρώ…
Πολλά τα ερωτηματικά εάν αυτοί οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί