Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 19,18 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Πειραιώς: Πως οι αποφάσεις για MIG επηρεάζουν ανταγωνισμό στην ακτοπλοΐα και φουσκώνουν τις τσέπες των insiders


Πάνω από 200.000 ευρώ η υπεραξία για δύο insiders - Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 ουδείς ενδιαφερόταν για τη MIG - Η αξία του συνόλου των μετοχών της δεν ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ - Τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς μιλάει για «επένδυση» στη MIG !

H διοίκηση της Πειραιώς Financial Holdings (μητρική της Τράπεζα Πειραιώς) με πρόεδρο τον Γιώργο Χαντζηνικολάου και CEO τον Χρήστο Μεγάλου (στη φωτογραφία), οφείλει να εξηγήσει στην επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, τις πρωτοβουλίες που πήραν για την περιβόητη Marfin Financial Group (MIG).

Για το εάν είναι «επένδυση», όπως ονομάζουν την αγορά του συνόλου των μετοχών της. Επίσης οφείλουν να εξηγήσουν την εμπλοκή τους στην απόφαση της MIG να πουλήσει την θυγατρική της Attica Group σε ένα νεοσύστατο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο την Strix Holdings με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων της MIG τα οποία ανήκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος, γιατί η Πειραιώς είχε κάνει by pass (αυτά τα δάνεια), δηλαδή τα είχε μεταβιβάσει στο ίδιο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, την Strix.

Η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι πριν λίγους μήνες κατείχε το 31% των μετοχών της MIG. Ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος αλλά δεν ασκούσε διοίκηση, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της MIG, Πέτρος Κατσούλας, σε μία από τις τελευταίες γενικές συνελεύσεις της εταιρείας. 

«Επένδυση» στη MIG σε υπερδιπλάσια τιμή 

Μέχρι πρόσφατα, δηλαδή μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, ουδείς ενδιαφερόταν για τη MIG. Η χρηματιστηριακή της αξία, δηλαδή η αξία του συνόλου των μετοχών της, δεν ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ. Τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει αναφορά σε «επένδυση» στη MIG!

Η ειρωνεία είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να επενδύσει στη MIG όταν η τιμή της μετοχής αυξήθηκε και η αποτίμησή της έφθασε τα 204 εκατ. ευρώ, τους τελευταίους δύο μήνες.

Συνολικά, η «επένδυση» της Τράπεζα Πειραιώς στη MIG από τότε που ξεκίνησε η αγορά μετοχών της υπολογίζεται σε 120-140 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τη συνολική αξία της MIG μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023!

Πως έγινε αυτό;

Το ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2022, η MIG ανακοίνωσε ότι τα ομολογιακά δάνεια της ανεξόφλητου ποσού 445 εκατ. ευρώ μεταβιβάσθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς προς την εταιρεία "STRIX Holdings L.P." H Strix Holdings είναι μια εταιρεία που συστάθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στο Δουβλίνο για να μεταβιβάσει η τράπεζα περιουσιακά της στοιχεία και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όμως στη συνέχεια η πλειοψηφία των μετοχών (75%) και ο έλεγχος πέρασαν στην αλλοδαπή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BLANTYRE CAPITAL με έδρα τα CAYMAN Islands. Η BLANTYRE CAPITAL ελέγχεται από τον επιχειρηματία MUBASHIR MUKADAM ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει πλέον μειοψηφική συμμετοχή.

Τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2022 η MIG ανακοίνωσε ότι: 

α) στις 13 Δεκεμβρίου 2022 δέχθηκε πρόταση από την Strix να πουλήσει το 79,38% των μετοχών της θυγατρικής της Attica Συμμετοχών (ή Attica Group) ηγέτιδα εταιρεία στην ακτοπλοϊα στην Ελλάδα (και με δραστηριότητες στο εξωτερικό) με αντάλλαγμα την διαγραφή των δανείων της MIG, που σtο μεταξύ είχαν μεταβιβαστεί από την Τράπεζα Πειραιώς στην Strix.

β) την ίδια ημέρα (13/12/2023) η MIG με διαδικασίες εξπρές συγκάλεσε διοικητικό συμβούλιο κα μάλιστα αποδέχθηκε την πρόταση. Δεν γνωρίζουμε που βασίστηκε το Δ.Σ. και τι έγγραφα συνόδευσαν την πρόταση.

Προηγουμένως, τον Ιούλιο του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς είχε μεταβιβάσει στην Strix και μετοχές της Attica Group (ποσοστό 11,84%) στην Strix).

Ο Ηλιόπουλος

Η βιασύνη της MIG διεκόπη όταν εμφανίστηκε ένας μέτοχος μειοψηφίας, ο Μάριος Ηλιόπουλος. Ο Μ. Ηλιόπουλος είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της ακτοπλοϊκής εταιρείας SeaJets, που ανταγωνίζεται την Attica Συμμετοχών. Επιχείρησε να μπλοκάρει την απόφαση της MIG για πώληση της Attica Συμμετοχών.

Υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς στην ακτοπλοϊα επηρεάζουν δυσμενώς τον ανταγωνισμό, αφού η Τράπεζα Πειραιώς προηγουμένως συνέβαλε στο να ενισχυθεί η Attica Συμμετοχών, ανάβοντας πράσινο φως στην απορρόφηση από την Attica Group μιας ακόμα μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας της ΑΝΕΚ.

Η διπλή ιδιότητα

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η όλη του εμπλοκή ως μετόχου της MIG δεν συνάδει με το παραπάνω επιχείρημα, αφού σε αυτή την περίπτωση πιθανώς να βλάπτονται τα συμφέροντά του ως ιδιοκτήτη της SeaJets, αλλά όχι ως μετόχου της MIG. Το ζήτημα βέβαια ως προς τα θέματα ανταγωνισμού είναι υπαρκτό, αφού η Πειραιώς κόβει και ράβει με βάση τα συμφέροντάς τη, αλλά αν υπάρχει στρέβλωση στον ανταγωνισμό, θα αποφανθεί η αρμόδια εποπτική αρχή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Μ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση της MIG ότι εκτελεί εντολές της Τράπεζας Πειραιώς. Ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Πέτρος Κατσούλας αντέδρασε και επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Κατσούλας 

Ο Π. Κατσούλας στη γενική συνέλευση της MIG στις 6 Φεβρουαρίου 2023 με θέματα την έγκριση της πώλησης της Attica Συμμετοχών, τη διανομή stock options στα στελέχη, την αλλαγή επωνυμίας, και το reverse split των μετοχών, δήλωσε: «Κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν παίρνει εντολή από κανέναν. Μόνο από τους μετόχους. Και προσωπικά, διατηρώ μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Πειραιώς», είπε ο κ. Κατσούλας. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η Πειραιώς δεν διορίζει κανένα μέλος του Δ.Σ., είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Δεν υποβάλλει εντολές στο Δ.Σ.»!

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι

Ο Πέτρος Κατσούλας μάλλον ξέχασε ποιος τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση. Επίσης, πριν αλέκτωρ φωνήσαι, αποδείχθηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που έχει την οικονομική δύναμη να επιβάλει καταστάσεις και να επηρεάσει τις αποφάσεις της διοίκησης της MIG.

Όταν ο Ηλιόπουλος και η ομάδα μετόχων γύρω από αυτόν προσπάθησαν να μπλοκάρουν την απόφαση της MIG για την πώληση της Attica Συμμετοχών στην Strix, τότε η Τράπεζα Πειραιώς αντέδρασε ποικιλοτρόπως:

α) στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή την ημέρα της γενικής συνέλευσης της MIG την οποία μπλόκαρε ο Ηλιόπουλος, η Πειραιώς Financial Holdings αγόρασε εκτός Χρηματιστηρίου μετοχές της MIG από τον μέτοχο με την επωνυμία «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΡΟΛΟΠΑΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Η τιμή απόκτησης ανήλθε σε €0,1650 ανά μετοχή. Ετσι, η συμμετοχή της Τράπεζα Πειραιώς ανήλθε σε 36,2219%. Το ποσοστό αυτό είναι άνω του ορίου του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί δημόσια πρόταση εκ μέρους της Πειραιώς, δηλαδή πρόταση για την αγορά και των υπόλοιπων μετοχών που δεν κατείχε.

β) Η Τράπεζα Πειραιώς άμεσα διατύπωσε δημόσια πρόταση για την αγορά όλων των μετοχών της MIG που δεν κατείχε. Το προσφερόμενο τίμημα ορίστηκε στα 0,165 ευρώ ανά μετοχή.

γ) Στη συνέχεια, ο Μάριος Ηλιόπουλος (και η ομάδα των μετόχων γύρω από αυτόν) αγόρασαν μετοχές της MIG μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε τιμή πάνω από την τιμή που η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφερε στη δημόσια πρόταση. Και τότε η Τράπεζα Πειραιώς έσπευσε να αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα κατά 31,5% ώστε να καταστήσει ανενεργή την απόπειρα του Ηλιόπουλου να μπλοκάρει την απόφαση της MIG για πώληση της Attica Συμμετοχών. Το νέο τίμημα της δημόσιας πρότασης αυξήθηκε σε 0,217 ευρώ ανά μετοχή.

Με απλά λόγια, ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς δεν βγήκε και αναγκάστηκε να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο «Ηλιόπουλου». Και μέχρι στιγμής – ανεξάρτητα από τα θέματα ανταγωνισμού, που ο Ηλιόπουλος υποστηρίζει και δεν έχουν να κάνουν με τους μετόχους της MIG - η εμπλοκή του έχει συμβάλει και αυτή στο να αυξηθεί σημαντικά η τιμή της μετοχής της MIG.

Από τα παραπάνω προκύπτει η άμεση εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς στον έλεγχο της MIG και της διοίκησης, αφού πλέον και μέσω της αγοράς μετοχών της MIG είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας.

«Επιχειρηματικά Σχέδια του Προτείνοντος»

Η Τράπεζα Πειραιώς στα έγγραφα που συνοδεύουν την δημόσια πρόταση («Επιχειρηματικά Σχέδια του Προτείνοντος» ), αναφέρει ως «επένδυση» τη δημόσια πρόταση στη MIG από την οποία προσδοκά διάφορα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει τι ακριβώς θέλει. Αναφέρει γενικά τα εξής:

Η πρόσφατη επένδυση του Προτείνοντος στην Εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του για επίτευξη συνεργειών από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Τράπεζας και μεγιστοποίηση των αποδόσεων προς όφελος των μετόχων της μητρικής Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Προτείνων δεν θα επιφέρει αλλαγές στην επιχειρηματική στρατηγική και στους επιχειρηματικούς σκοπούς της Εταιρείας. Η επιχειρηματική στρατηγική και οι βασικοί επιχειρηματικοί στόχοι της Εταιρείας είναι:

  • η εξαγωγή αξίας από δραστηριότητα σε τομείς Μεταφορών & Ναυτιλίας και Διαχείρισης Ακινήτων 27,
  • η σταθερά ανοδική κερδοφόρος επίδοση με διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας και της κατάλληλης μόχλευσης,
  • η υγιής κεφαλαιακή διάρθρωση.

Επίσης, ο Προτείνων σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της διοίκησης της Εταιρείας για ανάπτυξη και εξαγωγή οικονομικής αξίας από τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινωθεισών ενεργειών με στόχο την ολοσχερή απομείωση του δανεισμού της Εταιρείας.

Η πρόσφατη επένδυση του Προτείνοντος στην Εταιρεία αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική του Προτείνοντα για διαφοροποίηση εσόδων και να επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για τον Προτείνοντα: εμπλουτισμός χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, γεωγραφική διασπορά, ευκαιρίες ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η πρόσφατη επένδυση του Προτείνοντος στην Εταιρεία δεν θα έχει καμία αλλαγή στην δραστηριότητα της Εταιρείας ως εταιρεία συμμετοχών, η οποία και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως εταιρεία συμμετοχών, και του Προτείνοντος ως πιστωτικού ιδρύματος.

Ο Προτείνων δεν σχεδιάζει τη μεταφορά της έδρας της Εταιρείας και των θυγατρικών της εκτός Ελλάδος. Επιπλέον, δε θα επέλθει καμία μείωση στις θέσεις εργασίας του προσωπικού και των στελεχών του Ομίλου του Προτείνοντος, ως αποτέλεσμα της εν λόγω απόκτησης/επένδυσης.

Ο Προτείνων θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του προσωπικού και των στελεχών στην Εταιρεία και στις θυγατρικές της και δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, ούτε να λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, στο βαθμό που δεν επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εργαζομένων στην Εταιρεία και στις θυγατρικές της δύναται να προσαρμοστούν ή/και να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου και σε κάθε περίπτωση χωρίς να μεταβάλλονται δυσμενέστερα οι όροι εργασίας αυτών.

Ο Προτείνων δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων δε θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια αναφορικά με τη διαγραφή των Μετοχών της Εταιρείας από το Χ.Α.

Και δύο συμπτώσεις 

Τον Ιανουάριο του 2023 και ενώ η μετοχή της MIG ήταν ακόμα στα αζήτητα, δύο insiders ο Πέτρος Κατσούλας δηλαδή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ευστρατιάδης ανακοίνωσαν ότι αγόρασαν μετοχές της εταιρείας.

Η αλληλουχία των γεγονότων έχει ως εξής:

Στις 15 Ιανουαρίου 2023, η MIG δημοσιεύει πρόσκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με βασικό θέμα την έγκριση της πώλησης της Attica Group.

Αμέσως την επομένη, στις 16 Ιανουαρίου 2023 ο Πέτρος Κατσούλας αγοράζει 400.000 μετοχές της MIG με τιμή 0,044 ευρώ ανά μετοχή (σύνολο 17.750,97 ευρώ).

Στις 17 Ιανουαρίου 2023 ο Πέτρος Κατσούλας αγοράζει 600.000 μετοχές με τιμή 0,035 ευρώ ανά μετοχή (σύνολο 21.596,43 ευρώ).

Την ίδια ημέρα (17/1) ο Γεώργιος Ευστρατιάδης αγόρασε 100.000 μετοχές της MIG με μέση τιμή επίσης 0,035 ευρώ ανά μετοχή (σύνολο 3.538 ευρώ).

Την επόμενη ημέρα στις 18 Ιανουαρίου ο Γεώργιος Ευστρατιάδης αγόρασε άλλες 100.000 μετοχές της MIG με μέση τιμή 0,04135 ευρώ ανά μετοχή (σύνολο 4.135 ευρώ).

Και οι δύο αν πουλήσουν τις μετοχές τους στην Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή της δημόσιας πρότασης (0,217 ευρώ ανά μετοχή) θα έχουν κερδίσει ο μεν Κατσούλας περίπου 177.000 ευρώ ο δε Ευστρατιάδης περίπου 35.000 ευρώ.