Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 20,24 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Κάνουν έρευνες αγοράς πάνω στα συντρίμμια των Τεμπών με τους 57 νεκρούς - Η σχέση Hellenic Train - Gravity The Newtons


Κυκλοφόρησε έρευνα έγινε το διάστημα 3 με 6 Μαρτίου, δηλαδή ξεκίνησε δύο ημέρες μετά το δυστύχημα κι ενώ ακόμα ανασύρονταν πτώματα από τα συντρίμμια για το τι πιστεύουν οι πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη, όταν ακόμα ανασύρονταν πτώματα από τα συντρίμμια και στην πράξη δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει οι έρευνες

Και ξαφνικά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύτηκε χωρίς υπογραφή μία έρευνα για το «Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την τραγωδία στα Τέμπη;» (η έρευνα αναρτήθηκε αρχικά και στην ιστοσελίδα της Καθημερινής, αλλά μετά την «κατέβασαν»).

Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι την έρευνα την έκανε η εταιρεία People of Greece.

Πριν περάσουμε στα συμπεράσματά της, αξίζει να αναφερθεί η ταχύτητα με την οποία ετοιμάστηκε η έρευνα και δημοσιεύτηκε σε επιλεγμένο μέσο ενημέρωσης. Επίσης, αξίζει να δούμε ποια είναι αυτή η εταιρεία People of Greece.

Η έρευνα έγινε το διάστημα 3 με 6 Μαρτίου, δηλαδή ξεκίνησε δύο ημέρες μετά το δυστύχημα κι ενώ ακόμα ανασύρονταν πτώματα από τα συντρίμμια. Στην πράξη δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει οι έρευνες.

Ποια είναι αυτή η εταιρία "People of Greece";

Τέτοια εταιρεία δεν φαίνεται να υπάρχει. Υπάρχει μια εταιρεία η QED (η επωνυμία της είναι ΟΠΕΡ  ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ ΕΠΕ), που κάνει έρευνες αγοράς και χρησιμοποιεί το People of Greece ως κατηγορία στην ιστοσελίδα της για έρευνες που αφορούν στη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τις επιχειρήσεις.

Η QED Ιδρύθηκε από τη Χριστίνα Καράμπελα και τον Νίκο Αθανασιάδη του Κίμωνος και συνδέεται με την εταιρεία "Abacus", όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της (στην Abacus επικεφαλής είναι ο Κίμων Αθανασιάδης του Νικολάου).

Η κυρία Καράμπελα είναι μέλος του Δ.Σ. της Action Aid Hellas, που ίδρυσε η αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα. Επίσης είναι σύζυγος του Χρήστου Βαλταδώρου, που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gravity The Newtons/ Newton Laboratory, πρόεδρος της οποίας είναι ο Στέλιος Ζωντός.

H εταιρεία Gravity The Newtons έχει την επικοινωνία της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), δηλαδή της εταιρείας, που δεν μιλάει σχεδόν σε κανένα ανεξάρτητο δημοσιογράφο, δεν απαντάει στα τηλέφωνα κλπ. Στη «βουβή» κατά γενική ομολογία εταιρεία.

Η σχέση της Gravity The Newtons με την Hellenic Train ξεκινά από την ιδιωτικοποίησή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο Ζωντός ήταν στον ΤΑΙΠΕΔ επί Πιτσιόρλα. Έκανε τις δημόσιες σχέσεις του ταμείου. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το κρατικό ταμείο που έκανε την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία άλλαξε επωνυμία και μετονομάστηκε σε Hellenic Train.

Η έρευνα 

Πάμε τώρα στη βιαστική έρευνα, που θέτει όπως αναφέρθηκε το πρόωρο ερώτημα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ευθύνες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος; Οι διαθέσιμες απαντήσεις και τα ποσοστά είναι τα εξής:

- Φταίει η Πολιτεία: 47%
- Φταίει η Hellenic Train 29%
- Φταίει ο Σταθμάρχης 24%
- Δεν έχω άποψη 21%
Η έρευνα έγινε όπως αναφέρθηκε 3 με 6 Μαρτίου, σε δείγμα 517 ατόμων πανελλαδικά σε ηλικίες άνω των 18.

Νομίζω, πως έτσι συμπληρώσαμε το θέμα της Καθημερινής... Για να κατανοούν οι αναγνώστες καλύτερα τα δημοσιεύματα και πως αυτά προκύπτουν στον ελληνικό Τύπο.  

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γιώτα Χ.

Οι φωτογραφίες είναι από ανάρτηση της διαφημιστικής εταιρείας για τη «δυναμική επανεκκίνηση» του ελληνικού σιδηρόδρομου τον Ιούλιο του 2022, που σηματοδοτεί «το αύριο των μεταφορών». Ποιος - εκτός από αυτούς που φώναζαν και αυτούς που γνώριζαν τις ελλείψεις - θα μπορούσε να φανταστεί πως μερικούς μήνες μετά θα γινόταν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας σε τρένο της Hellenic Train. Στη βασική φωτογραφία ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train και υπεύθυνος του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane (FS) για την Ελλάδα Maurizio Capotorto.