Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 - Αθήνα: 27,97 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Διόνυσος: Το νέο λατομείο, τα εξώδικα, τα «όχι» Μενδώνης - Αμυρά και οι πιέσεις γαλάζιων βουλευτών και υπουργών!


Σχόλια

Τουλάχιστον «περίεργη» εξέλιξη είχε εσχάτως η υπόθεση με τη δημιουργία νέου λατομείου στην προστατευόμενη υποτίθεται Πεντέλη, που εδώ και ενάμιση χρόνο ξεσηκώνει οργισμένες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους, συλλόγους και την τοπική κοινωνία, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αποφυγής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής. Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία που προ πολλών ετών, σταμάτησε η λειτουργία των λατομείων στην περιοχή του Πεντελικού Όρους.

Έτσι, επί ποδός πολέμου βρίσκεται ο Διόνυσος και η Πεντέλη, καθώς διαπιστώθηκε ότι προωθείται η αναβίωση κλεισμένων λατομείων μαρμάρου στη περιοχή Βαθειά Χούνη της Ραπεντώσας, εντός των ορίων του Δήμου Διονύσου, αλλά και κοντά στα σύνορα με το Δήμο Πεντέλης.

Όπως διαπιστώθηκε η ιδιωτική εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ, έλαβε άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να κάνει έρευνες για την διαπίστωση κοιτασμάτων μαρμάρου, με σκοπό κατόπιν των ερευνών να μισθώσει τις σχετικές εκτάσεις από το Δημόσιο.

Μάλιστα, κατάπληξη στους κατοίκους έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη, αλλά και αναδασωτέα, ενώ όπως υποστηρίζουν η λειτουργία λατομείου θα επιβαρύνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ήδη υψηλή κίνηση που παρατηρείται στο οδικό δίκτυο της περιοχής Διονύσου, που καταλήγει στις παραλίες της Νέας Μάκρης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ορισμένοι μάλιστα, καταγγέλλουν ότι στην προκειμένη περίπτωση, η έρευνα για μάρμαρα χρησιμοποιείται προσχηματικά, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει αξιοποιήσιμη εμπορικά ποιότητα μαρμάρου στην συγκεκριμένη περιοχή».

Κι ότι στην πράξη η δραστηριότητα θα αφορά σε λατομείο αδρανών υλικών, «που θα λειτουργεί ως απέραντο εργοτάξιο απειλώντας και υποβαθμίζοντας τις ζωές και περιουσίες μας, έως και 70 χρόνια».

Οι κινητοποιήσεις στους δύο Δήμους, Διονύσου και Πεντέλης, αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς στο τρέχον διάστημα, έχει τεθεί σε διαβούλευση η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, από την Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για αντιδράσεις τις οποίες συμμερίζονται και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέθεσαν απανωτές ερωτήσεις στη Βουλή, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, από την Ελληνική Λύση, αλλά και το Μέρα 25.

Αρνητικοί Μενδώνη και Αμυράς

Σημειώνεται επίσης ότι για την υλοποίηση νέου λατομείου στην Πεντέλη έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (σ.σ. στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι), όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, εμφανίζονται είτε να σιωπούν, είτε κρυφίως να προωθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Μέσα στα πλαίσια των ενεργειών του ο Δήμος Διονύσου απέστειλε προ διμήνου εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο συντονιστής της οποίας έχει εγκρίνει συνολικά πέντε άδειες, για λογαριασμό της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ.

Στο εξώδικο, παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, καλείται ο συντονιστής να ανακαλέσει την τελευταία άδεια (για τις προηγούμενες 4 έχουν απορριφθεί ήδη οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), ενώ χαρακτηρίζεται ως παράνομη και καταχρηστική, η στάση της Αποκεντρωμένης.

Το εξώδικο, κοινοποιήθηκε σε μια σειρά αποδέκτες, μεταξύ αυτών τα Υπουργεία Εσωτερικών, (στο οποίο ανήκει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και Περιβάλλοντος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το εξόχως περίεργο είναι ότι ούτε ο αποδέκτης του εξωδίκου, ούτε κάποιος από τους κοινοποιούμενους φορείς αντέδρασε έως στιγμής, παρότι πέρασαν δύο μήνες, ενώ αντιθέτως εξώδικο στο Δήμο Διονύσου, έστειλε η… εμπλεκόμενη εταιρεία «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ», απειλώντας «θεούς και δαίμονες», η οποία σημειωτέον, δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στους αποδέκτες.

Που σημαίνει βεβαίως ότι κάποιος «φίλος» στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έλαβαν γνώση, έσπευσε να ενημερώσει την εταιρεία, παρέχοντας της και το κείμενο του εξωδίκου που απέστειλε ο Δήμος Διονύσου.

Από την πλευρά του Δήμου πάντως, η απειλητική απάντηση της «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ ΑΕ» δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς, ιδίως όταν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, (που έχουν εδώ και λίγους μήνες την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο) θεωρούν την ως τώρα στάση του δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, ως «χλιαρή» και πιέζουν για δυναμικότερες ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες τη περιοχής που εκτιμούν ότι αυτή η 5η άδεια που ζητά η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ είναι ίσως και η πραγματικά κρίσιμη για την εταιρεία που φιλοδοξεί να ανοίξει ξανά λατομείο στην Πεντέλη. Κι αυτό καθότι δεν αφορά όμορες περιοχές με τις προηγούμενες άδειες για τις οποίες απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ μπορεί θεωρητικά να λειτουργήσει αυτόνομα και άμεσα καθώς όπως σημειώνουν, υφίστανται από το παρελθόν εγκαταστάσεις και μηχανήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία, πιέζει για περαιτέρω ενέργειες, τόσο αναφορικά με την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών, την απαίτηση εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό λατομικών περιοχών που δεν έχουν λειτουργήσει επί δεκαετία (όπως συμβαίνει στις επίμαχες περιοχές), αλλά και με την κινητοποίηση κομμάτων και βουλευτών, προκειμένου να ενημερωθούν και να λάβουν δημόσια θέση.

«Κόκκινο πανί» για τους κατοίκους υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Επ’ αυτού «κόκκινο πανί» για δημότες, δημοτικές παρατάξεις και περιβαλλοντικους συλλόγους, αποτελούν οι βουλευτές (και οι επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές) της περιοχής, που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, διότι στο συγκεκριμένο θέμα, που «καίει» τους κατοίκους (και… ψηφοφόρους) Διονύσου και Πεντέλης, ως τώρα εκδηλώνουν όλοι… αφωνία!

Ανάμεσα τους και ισχυρά κυβερνητικά πρόσωπα, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος όχι μόνον τυγχάνει κάτοικος του Δήμου Διονύσου (όπως και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας), αλλά είναι και αρμόδιος για την… Αποκεντρωμένη Διοίκηση που... ανάβει τις φωτιές εκδίδοντας (καταχρηστικά υποστηρίζει ο Δήμος) τις άδειες για το νέο λατομείο.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών μάλιστα, εκφράζονται ευρέως και ανοικτά απόψεις για την προειδοποίηση εκείνων που είτε θα αποφύγουν να προσέλθουν προς ενημέρωση, είτε να εκφράσουν δημόσια θέση, ότι πολιτικά θα καταστούν «personae non gratae», οπότε να μην περιμένουν την ψήφο των δημοτών και κατοίκων!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος δημοτικής παράταξης, «Η περιοχή μας έχει υποβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια, στερείται βασικών υποδομών, υπέστη τις καταστροφές της «Μήδεια», κινδυνεύει διαρκώς από τις πυρκαγιές και από περιβαλλοντικές απειλές όπως αυτή με το νέο λατομείο. Άρα χρειαζόμαστε βουλευτές που πραγματικά νοιάζονται για την περιοχή, κι όχι... βολευτές που κάνουν την πάπια και θυμούνται το Διόνυσο για να μοιράσουν υποσχέσεις λίγο πριν τις εκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ φέρνει ξανά στη Βουλή το θέμα του λατομείου μαρμάρου στην Πεντέλη

«Ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό κινούνται οι πρωτοβουλίες κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κύκλων για την Πεντέλη. Υπόδειγμα γελοιότητας αποτελεί η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης να επιτρέψει το κυνήγι αγριογούρουνου στο βουνό και επίσημη αυτοαναγνώριση της γελοιότητας, η μετέπειτα ανάκληση αυτής της απόφασης. Ως προς το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πάλι λατομεία στην περιοχή, η τραγικότητα αυτή συνεχίζεται». Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος Αθανασίου με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε Ερώτηση, από κοινού με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με την αδειοδότηση λατομείου μαρμάρων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στη θέση Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας του Δ. Διονύσου και του Δ.Πεντέλης.

Η ερώτηση, που συνυπογράφεται από ακόμη19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύεται από αίτημα κατάθεσης της «Προγραμματικής Μελέτης» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους», που προετοιμάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τρεισήμισι μήνες δεν έχει απαντήσει στην πρώτη Ερώτηση, που είχε υποβληθεί για το θέμα στις αρχές Ιουνίου. Το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε ότι στις 5/5/21 έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση. Ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τι αποφάσισαν οι υπηρεσίες του.

Από την Απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού αποκαλύφθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του επεξεργάζονται «πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και αφορά σε «Προγραμματική Μελέτη» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους». Αυτή την προγραμματική μελέτη ζητούν οι συνυπογράφοντες βουλευτές.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Πεντελικό Όρος;
Θα δώσουν άδεια λειτουργίας λατομείου μαρμάρου, την ώρα που καταστρώνουν «μάστερπλαν» για την ανάδειξη και προστασία
των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων λατομείων της περιοχής;
Πότε θα ενημερωθούν οι κάτοικοι, οι δήμοι και οι φορείς της περιοχής για το περιεχόμενο της «Προγραμματικής Μελέτης»;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο των εγγράφων, που εξειδικεύουν την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ζητούν την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το τελικό κείμενο της «Προγραμματικής Μελέτης». «Θα πρέπει να γίνει σαφές» στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, «πως ούτε οι κάτοικοι ξέχασαν το θέμα, που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον ούτε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκοπεύουν να αδρανήσουν» σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενό τους.

 

 

 

Σχόλια: