Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - Αθήνα: 8,33 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Οι traders βλέπουν αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου αρχές… 2023!


Σχόλια

Αν προσπαθείτε να μαντέψετε πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, μην κοιτάξετε πέρα από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οι προθεσμιακές τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί τον περασμένο μήνα, με τους traders να στοιχηματίζουν ότι η άνευ προηγουμένου πίεση θα μέχρι τις αρχές του 2023.

Το φυσικό αέριο, μάλιστα, θα είναι ακριβό ακόμα και όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες. Οι τιμές για το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, και είναι στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει τις ποσότητες που στέλνει και τη Γαλλία να διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την αγορά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Και δεν φαίνεται «ανακούφιση» στον ορίζοντα. ΄

Η Γερμανία είπε ότι ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 της Ρωσίας δεν θα πάρει έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2022, εξέλιξη που πιθανότητα θα διατηρήσει περιορισμένα τα περιθώρια για βρεθούν περισσότερες ποσότητες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους.

«Η βοήθεια δεν φαίνεται να είναι καθ' οδόν», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής στη Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή