Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 19,18 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

ΗΠΑ: Σχέδιο διακράτησης των ομολόγων της SVB και της Signature Bank


Πώς οι ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν να «διευκολύνουν» την εξαγορά των δυο προβληματικών τραπεζών - Το ποσό που καλύπτεται στο Signature μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 50 δισ. δολάρια, ενώ για την Silicon Valley Bank μπορεί να είναι μεταξύ 60 και 120 δισ, δολάρια - Ο «σκόπελος» των τίτλων που χάνουν την αξία τους

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακρατήσουν τίτλους ιδιοκτησίας της Signature Bank και της Silicon Valley Bank που μειώθηκαν σε αξία καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια, εξαλείφοντας έτσι ένα εμπόδιο σε μια πιθανή πώληση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Μια τέτοια εξέλιξη - τυπική όταν η Federal Deposit Insurance Corp. κατάσχει μια τράπεζα - θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για εξαγορές, που γίνονται πιο δύσκολες λόγω της φθίνουσας αξίας των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το ποσό που καλύπτεται στο Signature μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 50 δισ. δολάρια, ενώ για την Silicon Valley Bank μπορεί να είναι μεταξύ 60 και 120 δισ., ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Silicon Valley Bank και η Signature επένδυσαν σε ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, τα οποία υποχώρησαν σε αξία καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Η Silicon Valley Bank αναγκάστηκε να αρχίσει να πουλά περιουσιακά στοιχεία γράφοντας μεγάλες απώλειες όταν οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν χρήματα, οδηγώντας στην κατάρρευσή της την περασμένη εβδομάδα.

Ο δανειστής είχε ζημίες από το χαρτοφυλάκιο mark-to-market άνω των 15 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2022 για τίτλους διακρατούμενους έως τη λήξη, σχεδόν ισοδύναμες με τη συνολική του κεφαλαιακή βάση των 16,2 δισ. δολαρίων.